Homme astub Estonia kontserdisaali lavale 1960. aastate lapstäht Roberto Loretti, kelle inglihääle maailmakuulsus murdis toona isegi Nõukogude Liitu.

Miljonitel "Meloodia" plaatidel paljundatud Robertino nimele lisasid siis põnevust sosinad, et üle sajandite on sündinud hääl, mis väärib ohvrit ja poisist saab kastraat.

Läks teisiti, pärast häälemurret kadus imelaps silmapiirilt. 40 aastat on möödunud ja 11-aastasest itaalia kooripoisist Robertinost saanud tenori koguga Roberto. Ent endiselt rõõmustab ta maailma eri paigus oma toonaste kuulsate lauludega "Oo, Sole mio" ja "Santa Lucia". Eile andis kuulus itaallane kontserdi Pärnus Eliisabeti kirikus, täna astub ta lavale Kohtla-Järve kultuurihoones.

Eesti Päevaleht tabas Loretti kahe linna vahel autojuhi mobiiltelefonilt.

Autojuht kõhkleb

"Ta magab," sosistab autojuht kahtlevalt. Hetk hiljem aga kõlab telefonis itaalia reipa aktsendiga inglise keel: "Kas te olete sellest suurest Eesti ajalehest? Mina olen mister Loretti mänedzher. Rääkige alguses temaga, pärast räägin mina ise!"

Ja juba vuristabki Loretti hääl segiläbi paiku, kus ta on esinenud: Austraalia, Ameerika, Jaapan, ida-

maad... "Muidugi ei ole laulmine enam mu ainus töö, olen nüüd ka ärimees," teeb Loretti lõpuks hingamiseks pausi.

Kodus Roomas kasvatab Loretti hobuseid. "Mul on Araabia tõugu puhastverd hobuste kasvatus," rõhutab ta. "Minu teise naise isa oli sel alal üks Itaalia ajaloo kuulsamaid nimesid, nii et kui ma parajasti ei laula, tegelen hobuste treenimisega."

Veel on Lorettil Roomas söögi- ja õhtuveetmispaik, kuhu tellitakse kohti kogu maailmast. "Olen selle suure koha omanik, sinna mahub 500 inimest," lõpetab Loretti päheõpitud salmi. Kohe haarab toru impressaario, et anda "rohkem informatsiooni".

Impressaario loetleb taas maailmariike ja lisab lõppu ka Läti ja Leedu. Eestisse saabus Loretti Gruusiast. Ees ootavad kaks kontserti Itaalias – Roomas ja Milanos, ning turnee Ameerikasse.

Las Vegases õnnistab Loretti lauluga sisse uue kasiino, seal esineb ta järjest kolm ja pool nädalat. Järgnevad New York ja teised USA linnad. "Siis pöördub ta tagasi koju Rooma," jõuab impresaariogi jutt tagasi hobuste juurde. "Roberto armastab väga oma hobuseid, tõupuhtaid araabia hobuseid," rõhutab ta. "Ta ei laula enam iga päev, keegi ei saa tänapäeval laulda enam iga päev," teeb impressaario kavala vihje. "Ta saate ju aru, mida ma mõtlen?" Mõnda aega kõlab telefonist itaallase naer.

"Teisest abielust on Robertol seitsmeaastane poeg Lorenzo," vahetab impressaario teemat. Lorenzol olevat isa välimus ja hea hääl.

Vene sõber

Krohvija üheksalapselises peres sündinud Robertino oli üks esimesi lääne tähti, kes nõukogudemaale sõb-raks sobis. Aga seegi suur sõprus ei saanud valeta.

"Ei, see on vale!" karjatab impressaario. "Roberto Loretti ei käinud 1960-ndatel Nõukogude Liidus. Küll olevat "Meloodia" mänedzheri väitel müüdud vähemalt viisteist miljonit Robertino plaati, talle midagi maksmata.

Toonane komsomolijuht Pastuhhov sõitnud Itaaliasse Robertinot Nõukogude Liitu kutsuma. Kui parajagu häälemurdeni kasvanud Robertino Moskvasse ei läinud, siis teavitati planeedikuuendiku publikut sellest, et kapitaistid on väikese poisi hääle ära kurnanud.

"See oli 1989. aastal," ütleb Loretti impressaariole ette aastanumbri, mil ta esimest korda Moskvas käis. Nüüd hiljuti teist korda. "Tshernomõrdin oli siis veel peaminister," tunneb impressaario tänast Vene ajaarvamist. "Lorettist tehti Kremlis koos Jelstiniga pilti, ma võin selle teile lehte panemiseks anda," kõlab itaallase häälest uhkus.

Kas lähete Lorettit vaatama?

Valter Ojakäär, helilooja ja muusikaloolane

Ma ei oska öelda, kui suur sündmus see nüüd on. Aga eks neile inimestele, kes kunagi tema lapsehäälset "Oo, Sole Miot" kuulasid, ole nüüd huvitav kuulata, kuidas aeg inimesele mõjub.

Toonases Nõukogude Liidus anti Robertino lauludega uhke album välja. Missugust häält ta praegu teeb, ei kujuta ette, sest kui lapsena alustanud naishääled, nagu olid Judy Garland ja Deanna Durbin, võivad laulda sama häälega elu lõpuni, siis poistel võib häälemurre kõik untsu keerata. Loretti puhul sellest ju kirjutati ka. Aga eks ta niisugune meeleolulaulja ole.

Tõnu Aav, laulev näitleja

Kindlasti tahan kontserdile minna. Mul olid ta laulud kõik peas. Noorpõlves olin laulmisest väga huvitatud ja Loretti oli täielik ime mu jaoks, suur ebajumal. Meie põlvkond teda ikka teab ja peab väga lugu.

Heli Lääts, laulja

Eks see ole niisugune nostalgiline sündmus. Aga väga tore, et ta siia tuli. Meie-ealistele oli ta ebajumal. See oli ikka fantastiline, mida ta tegi, kui ta oli veel imelaps.

Aga ta laulab ka praegu väga ilusasti. See tema musikaalsus ja inimlik suhe muusikasse on alles jäänud.

Olen kuulanud tema kassette ja katkendeid videolindilt, kuna mu abikaasa Peeter Saul on tegelnud poolteist kuud tema kontsertide ettevalmistamisega Eestis.