6.–8. juunini etenduva suvelavastuse “Mahtra sõda” proovid käivad ajaloolisel sõjaväljal Juuru vallas, küsimata vihmasest ilmast. Täna jõuavad kohale kõik osalised, enam kui kakssada harrastusnäitlejat nii Eestist kui ka naaberriikidest. Kaks päeva tegid lavastajad Aare Laanemets ja Ahti Puudersell proove peategelastega, nüüd pannakse paika massistseenid.

Dramatiseeringu kirjutasid Laanemets ja Puudersell Eduard Vilde samanimelise romaani põhjal. Säilitatud on kolm põhiliini – Päärn ja Miina, noorparun ja Juliette ning talumeeste võitlus. “Oleme kasutanud ka Mahtra ajaloo muuseumi materjale, kuid me ei taotle mitte niivõrd ajaloolise sündmuse taastamist, kuivõrd üritame teha kunstilist lavastust,” ütles Laanemets.

XIX sajandi talurahvasõja sündmused toimusid mitmes mõisas, etenduses on need koondatud ühte mõisa. Kõigil kolmel etendusel põletatakse mõis maha, lavastajad lubavad kogu näitemängu käigus palju paugutamist ja tossutamist.

Nädalapikkust ettevalmistusaega peavad lavastajad lühikeseks, kuid mittekutselistel näitlejatel pole võimalik oma põhitöölt kauemaks ära tulla. Esialgne kahe ja poolesajapealine harrastusnäitlejate arv on kahanenud kahesajale.

Publiku poolele mahub neli tuhat inimest. Teatriplats on piiratud ja kaitseliidu valve all. Tahtmise korral saab Mahtra lahingut jälgides ka piknikut pidada. “Eriti tunnevad pikniku võimaluste vastu huvi soomlased,” täiendab Juuru vallavolikogu esimees Andres Tuisk.

Vallavanem loodab, et Mahtra sõja teatriprojekt kunagisel sõjatandril jääb iga–aastaseks ettevõtmiseks. Vahelduda võivad osatäitjad, lavastajad ja stsenaarium.