Heleri Saariku „Näkilugu” on lühifilm, mis läheb tagasi rannarahva ajalukku ja jutustab merelt isa ootavast tüdrukust, kes suhtleb kummalise naisterahva Idaga. Anne Türnpu mängib Ida rollis välja huvitava manaja naise karakteri, kelle kaudu avaneb folklooris peituv inimese metafüüsiline suhe mere ja seal elutsevate näkkidega, keda peategelasest laps oma kujutluspildis näeb. Filmis on osatud maitsekalt rõhku panna folkloorsele visuaalsele materjalile.

Margus Paju lühike ja särtsakas „Blackout” viib noore peategelase Risto Kübara linnatänavatele õnne otsima. Filmi iseloomustavad lühike süžee ja napp mõttevälgatus, kuid teostuse vorm on kavatsustega kenasti vastavuses ning film mõjub mõnusalt ja meeleolukalt.

Uute linateostega samal seansil näidatav „Must Peeter” on Priit Pääsukese lavastatud Peeter Sauteri novelli ekraniseering, kus kooselamise vaevades tõmbleva abielupaari ellu tõmmatakse tõmmu nahavärviga mees. Iroonilise huumoriga groteskses loos mängivad peaosi Gert Raudsep, Tiina Tauraite ja põhjanaabritelt laenatud afrosoomlane Morgan Devereaux.

Lühifilmid tervele perele

„Näkilugu” (R: Heleri Saarik)

„Blackout” (R: Margus Paju)

„Must Peeter” (R: Priit Pääsuke)

1. oktoobrist Tallinna kinos Artis