VANEMUINE

Rahvusvahelise teatripäeva eelne aeg on uuslavastustest tihe, sel nädalavahetusel on esietendus nii Rakveres kui ka Pärnus, Tartus koguni kolm.

Kui Draamateater toob Estoniaga võidu välja muusikale, siis väikelinna teatrid on kursi võtnud väärtdramaturgiale, ja koguni ida-euroopa näitekirjanikele.

Vanemuise teater annab ida-eurooplastega topeltlöögi. Täna esietendub Mati Undi lavastuses suures majas möödunud sajandi üks olulisemaid draamateoseid, Witold Gombrowiczi "Laulatus". Homme toob Vanemuise draamajuht Ain Mäeots väikeses majas välja Milan Kundera näidendi "Jacques ja tema isand".

"Laulatusega" jõuab eesti teatri lavale teos, mida loetakse sajandi kõige pöördelisemate ja samas vastuolulisemate näidendite hulka. Undi sõnul on "Hamleti" paroodiana kirjutatud "Laulatus" korraga tragöödia, jant, unenägu, melodraama, rituaal... ja veel midagi. "See "midagi" teeb rahutuks," ütles ta.

Undile on see teine Gombrowiczi-lavastus Vanemuises. Kuus aastat tagasi tõukas "Iwona" toonast Vanemuise truppi uuele tõusule ning mängis nimiosas välja Liina Olmaru plastilise näitlejasarmi.

Oma "Amleti" toob nädalavahetusel välja Tartu Lasteteater. Karl Friedrich Waechteri lasteversiooni lavastab Taago Tubin.

Milan Kundera 1968. aastast pärinev näidend põhineb Diderot romaanil, mitmetasandilises mängus põimub palju lugusid. Nimitegelased Jacques (Jüri Lumiste) ja ta isand (Indrek Taalmaa) suhtlevad vahetult publikuga, on sel hetkel siin ja praegu, samas aga kohtuvad tegelastega möödanikust, kes omakorda meenutavad lugusid oma elust. Mängulises, pealispinnal kergemeelses stiilis arutletakse truu armastuse, sõpruse, reetlikkuse teemadel.

Kas keegi jätaks kasutamata hetkeolukorda, kui saatus pakub võimaluse magada oma sõbra naisega – see on vaid üks võimalik moto Ain Mäeotsa teisele esietendusele "Jacques ja tema isand".

Rakvere Teatris toob Kalju Komissarov välja Venemaa noort dramaturgiat maailmalavadel esindava Olga Muhhina (s. 1972) näidendi "Tanja, Tanja". Headuse märk on seegi, et Muhhina näidendeid lavastab Vene kuulsus Pjotr Fomenko.

Komissarovile jäi Tanja-lugu silma Toruni teatrifestivalilt. "Mulle meeldivad venelased, nendes on tunda metafüüsilist," põhjendas ta.

Komissarovi lavastajadebüüt Rakveres on ootuspärane. Moodustavad ju sealse trupi enamiku Komissarovi õpilased – teatrikooli 15. ja 17. lennust ning aasta tagasi Viljandis kultuurikolledzhi lõpetanud lennust. Kaasa teeb ka Komissarovi kursusevend Peeter Jakobi.

Endla teatri itaalia ko-möödia "Senaator Fox" homset esietendust austab oma kohalolekuga autor Luigi Lunari. Itaalia literaadi ja teadlase Lunari moraalilugu on poliitikasse purjetava ärimehe Victor Fox (Jaan Rekkor) peredraama. Poliitik petab kõiki ega taha uskuda, et keegi võiks ka teda petta.

Itaalia poliitika on teadagi korrumpeerunud poliitika sünonüüm. Lunari loo-ming kannab aga traditsiooni ja tegelastüüpe tänapäeva. Varem on lavastaja Tiit Palu toonud välja Lunari komöödia "Kolmekesi kahevahel", mida mängitakse Vanemuises teist hooaega.

Palu Tartu linnavalitsust pilanud Vanemuise "Vaimu" lavastus lõppes sellega, et ärritunud linnaisad nõudsid teatrile eraldatud raha tagasi. "Tarkusetera komöödias mõjub rohkem kui tragöödias," on Palu öelnud.