„Kui ma lugesin ajaloolist materjali, siis oli see nii naljakas, et nutt tuli peale, või siis oli nii kurb, et naera,” iseloomustas ajaloo kirjutatud alust oma teosele Urmas Lennuk. Mängivad Elina Pähklimägi, Marta Laan, Hendrik Toompere, Hendrik Toompere jr ja Mikk Jurjens. Esietendus on 6. juulil.

Idee algatajaks on Nargeni juht Tõnu Kaljuste, kes ütles, et festivali mõte seisneb „juurikaga ürituste” tegemises, kus kunstiliselt taasluuakse juba toimunud lugusid.

Juurikaga üritus on kindlasti ka hollandi helilooja ja muusiku Dominy Clementsi loodav ooper „Pimeduse valgustatud jünger”, mille peategelaseks on Naissaare kuulus optik Bernhard Schmidt.

„Pakkusin eesti heliloojatele sellise ooperi kirjutamist, kuid see on jäänud libreto taha kinni,” rääkis Tõnu Kaljuste. „Dominy Clements käis möödunud suvel Omari küünis koos hollandlaste flöödiorkestriga ja siis ma mainisin, et seal oleks tore puhkpillimuusika toel ooperit esitada. Ta võttis vedu ja saatis mulle libreto. Nüüd valmib selle põhjal ooper, mis järgmisel suvel esietendub.”