Tegu on osaga teatri aktsioonide sarjast, mille hiljutisemad näited olid teatri sünnipäevale pühendatud „Seitse”, kohtuprotsessi anatoomiat tutvustav „Hukkamõistetu” ning masina ja inimese suhteid uuriv „Kes suudaks asendada inimest”.

Tänast aktsiooni juhendavad Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper ning esitab teatri trupp (Rasmus Kaljujärv, Risto Kübar, Tambet Tuisk, Mirtel Pohla, Marika Vaarik, Sergo Vares, Eva Klemets, Gert Raudsep ja Jaak Prints).

Teksti andis elu ise

„Tegemist on möödunud kolmapäeval toimunud Reformierakonna juhatuse koosoleku remake’iga,” selgitas teatri dramaturg Eero Epner. „Teksti autor on teater NO99, aga banaalsemalt öeldes elu ise. Oma tahtmatu panuse on andnud ka Rain Rosimannus, Lauri Luik, Kristen Michal, Jürgen Ligi, Andrus Ansip, Silver Meikar ja paljud teised.”

Epneri kinnitusel tahtis teater konsultatsiooniks kohtuda ka Reformierakonna esindajatega, ent erakond loobus põhjendusega, et on teatritegemises liiga kehv. Teater lisas, et nemad vaidleksid sellele väitele leebelt vastu.

„Kuna stsenogramm on salajane ning Reformierakond keeldus hoolimata esialgsest sõbralikkusest meiega kohtumast, oleme kasutanud paljusid kaudsemaid ja otsesemaid allikaid, et luua faktidele tuginev kunstiline üldistus,” rääkis Epner. „Aktsioon seisneb ühe teksti ettelugemises, see ongi tema konkreetne sisu.”

Epner kinnitas, et kuigi nii mõnedki tekstis kasutatud faktid pole avalikkusest läbi käinud, on aktsiooni eesmärk kodaniku positsioonilt seisukohtade väljendamine, mitte uute jahmatavate infokildude vahendamine. „Pealegi: meie jaoks pole selles skandaalis juba ammu enam midagi uut,” lisas ta. „„Ühtse Eesti suurkogul” ja valimiskoolides rääkisime me sellest kõigest kaks aastat tagasi. Kuid kuigi see ei ole midagi uut, ei ole see endiselt normaalne.”