“Maoli” on kirjade järgi noorteromaan, mille minategelane Sam on täitsa tavaline 18-aastane noormees, kellele juhtumisi meeldib rulaga sõita ja kellest sama juhtumisi sai paari aasta eest isa.

Kirjelduse järgi pigem poisteraamat, tegelikult aga hoopis täiesti universaalne teos raskesse olukorda sattunud inimesest, kelle muresid mõistab iidoliplakat paremini kui oma ema.

Lugegu seda poisid, tüdrukud või vanaemad, üldiselt on ükskõik, sest usutavasti leiab nii hästi ja niivõrd universaalsel teemal kirjutatud raamatust igaüks endale iva, mida nautida, ja õppetunni, mida saada.

Näiteks kirjeldab romaan, kui lihtne on kogemata alatult käituda ning kuidas mannetut ebakindlust ja kogenematust ülbuse taha varjav peategelane Sam muutub aegamööda vastikust jõmpsikast selliseks tegelaseks, kellele on võimalik südamest kaasa elada ja kes ometigi jääb vigadega inimeseks ega muutu mingiks läikivaks raamatukangelaseks.

Ühesõnaga, ilus kasvamise ja arenemise lugu, mis nagu muuseas ütleb, et teismeliste paljunemine ja sellega seotud infopuudus on tõsine probleem, aga kui ümberringi on toetavad inimesed, võib elule kümnepallisüsteemis hinnet andes lõpuks ikka kolmveerandi jagu punkte kätte saada.

“Maoli”

Nick Hornby

Varrak