Eile pärastlõunal taaselustus Juhan Viidingu helilooming tema õepoegade esituses Tallinna Kirjanike Maja musta laega saalis. Indrek ja Kaarel Tarand ning Juhan ja Jaagup Kreem on oma onu Juhan Viidingu laulud jäädvustanud heliplaadile “No tere, Juhan”. Kolm päeva tagasi tähistati Juhan Viidingu 50. sünniaastapäeva musta laega saalis lesk Riina Viidingu eestvõttel kogutud luuletuste raamatu esitlusega. Eile kogunesid poeedi ja näitleja lähedased taas samasse majja. Ainulaadse sündmuse tunnistajaks kogunes mitmeid kultuuritegelasi ja poliitikuid.

Lõbus ja hää

Sundimatus õhkkonnas laulsid Kreemid ja Tarandid südamlikult ja humoorikalt kümmekond pala helikandjat, alustades kontserti tuntud seltskonnalooga “Kartuliõis”. Klaveril saatis Juhan Viidingu sõber Tõnis Rätsep, paari laulu puhul ka helilooja Olav Ehala. Meisterlik ja vahva esitus pani saalitäie publiku kaasa elama.

Kontserdi sissejuhatuses ütles Indrek Tarand plaadi peale jõudnud laulude valiku keerulise olevat. Kõik sugulased valisid välja lood, mis kellegi hinge puudutanud, ning lisaks tavalistele lauludele jõuti välja Viidingu loodud teatri ja filmi muusika juurde. “Igal juhul oli kõigil seda plaati teha lõbus ja hää,” kinnitas suurem vend Tarand. Muusika vahele meenutas Tõnis Rätsep, kuidas Juhan Viiding omal ajal nii mõnelgi korral oli õepoegasid oma autoriõhtutel külalisesinejatena kasutanud ja nende käest arvamust küsinud oma kirjutatud etenduse kohta.

Plaadi jaoks lindistati paari kuuga 21 laulu. Koos esitavad tädipojad üheksa laulu. Jaagup ja Juhan Kreem laulavad kumbki eraldi neli laulu. Kaarel Tarand viis ja Indrek Tarand kolm laulu. Klaveril saadavad ka plaadil Tõnis Rätsep ja Olav Ehala. Plaadi on kujundanud Tõnis Rätsepa poeg Ott Rätsep.

“Me ei hakanud seda plaati tegema tuluprojektina, vaid meile lihtsalt meeldis seda teha,” ütles Kaarel Tarand. Kõik mälestusalbumist laekuvad tulud annetatakse Tilsi lastekodule.

“Juhan Viidingul oli vana kasvataja, kes aitas pere majapidamist ning kasvatas kolme õde ja teda,” teab jutustada Kaarel Tarand. Juhan Viidingu kunagine kasvataja Anna Kann oli enne seda, pärast sõda Tilsi lastekodu asutaja. Tema ongi see, kelle pärast noored mehed seda lastekodu meeles peavad. “Juhanil oli temaga eriline suhe, ta on Annale ka luuletuse pühendanud,” lisas Kaarel Tarand.

“Meile meeldis seda teha”

Eri ametite ja kiire eluviisi tõttu tädipojad tihti kokku ei saa, koosviibimistel on küll nii mõnigi kord koos onu laule lauldud. Plaadi ostust laekunud tulude üleandmisel kavatsevad Tarandid-Kreemid uuesti neljakesi üles astuda, kuid rohkem mitte. “Lõpuks pole me ju mingid elukutselised lavalolijad,” ütleb noorem vend Tarand.

Juhan Viidingu loominguga helikandjat õepoegade esituses saab osta raamatupoodidest ja suvistelt tõsise kultuuri üritustel.