Suurprojekt jõuab lavale Vanalinnastuudio ja Smithbridge Productionsi koostöös. Lavastab Georg Malvius, kellele see on kolmas töö linnahallis ja tänavu juba teine muusikal Eestis: suvel mängiti 23 000 vaatajale “Cabaret’d”.

“Selle muusikali lavastamine erineb eelnevatest tunduvalt. Tegu on hoopis teistsuguse muusikaliga kui “Hüljatud”, “Miss Saigon” või “Cabaret,” ütles Malvius. “Üks keerulisemaid asju on näidata liikumist ja erinevaid situatsioone. Lugu on ehitatud üles üksikute stseenide kaupa ning palju on erinevaid tegelasi. Seda tükki on üsna raske lavastada nii suures ruumis, et kõik ka publikuni jõuaks.”

“Üks raskuspunkt on kindlasti ka nende suurepäraste, aga väga keeruliste lastega töötamine. Olen tänu väikestele Oliveridele kindlasti paar halli karva juurde saanud,” lausus Malvius.

Menuloo 11-aastasest Londoni hulkurpoisi teekonnast õnne juurde pani kirja briti kirjanik Charles Dickens aastail 1837 –1839. Omas ajas võis Dickensi romaanide menu võrrelda tema kaasmaalanna Joanne Rowlingu Harry Potteri lugudega 150 aastat hiljem.

Kuulsa romaani muusikaliversioon esietendus 1960. aastal Londonis. Lavastust mängiti tolle aja kohta rekordilised 2618 etendust. Kolm aastat hiljem esietendus muusikal ka Broadwayl ja võitis Tony auhinna.

Muusikali (ja ka Dickensi romaani) menu üheks aluseks võib pidada värvikaid karaktereid. Olgu see siis vaestemaja väärikas pedell mr Bumble (Jassi Zahharov), tema tulevane naine lesk Corney (Katrin Karisma), varastekooli ihne omanik Fagin (Aivar Tommingas) või kõigi tänavate hirm Bill Sikes (Mait Malmsten või Raivo E. Tamm).

Oliveri osatäitja leidmiseks korraldas Vanalinnastuudio kevadel konkursi, kuhu tuli üle saja poisi vanuses 8–14. Neist valiti välja kolm: linalakk Jörgen Aav, punase peaga Mark Laane ja pruunijuukseline Oliver Remma. Nad kõik õpivad Tallinna 21. koolis. Veel 34 poissi said võimaluse muusikalis kaasa teha vaestemaja kasvandike, tänavalaste ja Fagini varaste akadeemia õpilastena.

Lisaks 34-liikmelisele poistekoorile, Oliverile ja 40 lauljale-tantsijale teevad muusikalis kaasa Jassi Zahharov, Katrin Karisma, Aivar Tommingas, Mait Malmsten, Raivo E. Tamm, Lembit Ulfsak, Andrus Vaarik, Ülle Kaljuste, Meelis Sarv jt.

“Oliveri” mängitakse novembrikuus 16 korral.