„Eesti ja Soome kogevad Iraani „Caligula” türanniat,” ähvardas ingliskeelne Teheran Times mõned päevad tagasi. Lisaks on mitme Iraani meediaagentuuri internetiküljel uudis, et nende maa teater sõidab Euroopasse ja kirjutab hiljem Euroopat lahti nimedega Eesti ja Soome. Läänemaailmaga keerulistes suhetes olevale Iraanile paistab olevat suur uudis fakt, et teatritrupp, mis kannab salapärast nime Mungu, sõidab Eestisse. Seda hoolimata sellest, et kultuuriembargot Euroopa ja Iraani vahel pole, hoopis vastupidi – iraanlaste filmid on paljudel Euroopa filmifestivalidel aukohal. Homayun Ghanizadehi lavastatud „Caligula” lõpetab tänavuse Draama festivali Tartus 12. septembril. Lisaks toimub veel kaks etendust Tallinnas.

Valmib „Antigone”

„Caligula” siia jõudmise fakti taga on kolm teatri- ja rännumeest: Linnateatri direktor Raivo Põldmaa, ühenduse R.A.A.A.M. produtsent Märt Meos ja teatrimees Jaak Allik, kes külastasid kevadtalvel Fajri teatrifestivali Iraanis, kus „Caligula” silma torkas ja kiitust kogus. „Caligula” lavastaja Homayun Ghanizadehi kohta tasub öelda noor ja andekas, sest 1980. aastal sündinud mees on saanud kuulsaks nii kodu kui ka välismaal. Juba ta teine lavastus „Daidalos ja Ikaros” jõudis aastal 2008 Londonisse, kus mainekas Barbicani keskus korraldas pisikese Iraani kultuurifestivali. Ghanizadehi esimene lavastus oli Becketti „Godot’d oodates” aastal 2004. „Daidalos ja Ikaros” tõi Ghanizadehile parima lavastaja auhinna, lavastus käis tuuril ka Saksamaal.

Ghanizadehi ütles ajalehele Teheran Times, et ka „Caligula” on saanud rohkesti kutseid välismaalt ja paistab, et Eesti ja Soome „hirmutamisega” asi ei piirdu. „Caligula” järgmiste esinemiskohtadena ongi juba üles kerkinud Itaalia ja Türgi. Lisaks „Caligulale” on Homayun Ghanizadehil tekkimas Eestiga isiklik side: nimelt on Tallinnas juba mõned päevad käinud proovid Sophoklese „Antigonega”, mida mees siin lavastab. Ühenduse R.A.A.A.M. toodetud teos peaks tulema välja 11. augustil Katariina kirikus. Antiik–kreeka draama pärliks peetavas näitemängus mängib ühendtrupp, kuhu kuuluvad Andrus Vaarik Linnateatrist, vabakutseline Elina Reinold, Raimo Pass Draamateatrist, Ago Anderson Endlast, Ragne Pekarev Vanemuisest ja vabakutseline Külli Reinumägi.