Peeter Simmi film „Üksik saar”, mis esilinastus Eestis selle aasta märtsis, on vahepeal noppinud festivalidelt mitmeid tähtsaid auhindu. Venemaal Anapa filmifestivalil „Kinošokk” sai Simmi film parima stsenaariumi peapreemia ning Valgevene filmifestivalil Brestis võideti parima mängufilmi ning parima operaatoritöö preemia.

Veel on film osalenud 34. Moska Rahvusvahelisel Filmifestivalil (A-klassi festivali põhiprogrammis), kus toimus ka filmi maailmaesilinastus, Orenburgi festivalil Venemaal, Kaunase filmifestivalil Leedus, Art-House filmide festivalil Georgias (BIFAF).

Lisaks on film kutsutud novembris Indiasse 43. Rahvusvahelisele Filmifestivalile Goas ning detsembris toimuvale Rahvusvahelisele Filmifestivalile Delhisse.

„Üksik saar” on lüürilis-groteskne mosaiikportree üksildasest linnakeskkonnast, kus inimesed elutsevad kui isoleeritud saared, mis kaugemalt vaadates moodustab suure arhipelaagi.

Vana mustlase surm, raudteerööbastel lamav tütarlaps, poja vaen isa vastu ja ratastooli jäänud tüdruk. 72 tunni jooksul põimuvad võhivõõraste ja vanade sõprade saatused, meie kangelased tõugatakse olukordadesse, kuhu keegi vabatahtlikult ei satuks. Segunevad tragöödia ja grotesk, draama ja melodraama. Igaühel tuleb läbida teekond, mis muudab ta sallivamaks ja mõistvamaks. Kas viimases hädas saab aidata vaid vaenlane? Kas armastus võib tappa sõpruse? Kas juhuslik inimene lahendab pinge, mis on vaevanud aastakümneid? Mis teha siis, kui tõde toob kannatusi?

„Üksik saar” on lüürilis-groteskne mosaiikportree üksildasest linnakeskkonnast, kus inimesed elutsevad kui isoleeritud saared, mis kaugemalt vaadates moodustab suure arhipelaagi.

Režissöör on Peeter Simm, stsenaristideks Mihkel Ulman ja Peeter Simm. Operaator-lavastaja valgevenelane Vadim Poteev, kunstnikud Mare Raidma ja Aleksandr Kholotsov. Filmi tegevus leiab aset nii Valgevenes kui ka Eestis, filmi võtted toimusid Eestis, Lätis ning Valgevenes.

Filmis teevad näitlejatest kaasa Lembit ja Juhan Ulfsak, Lenna Kuurmaa, Gert Raudsep, Boris Polunin, Igor Sigov, Olga Votšits, Svetlana Zelenkovskaja jpt. Tootjad Lege Artis Film (Eesti), Belarusfilm (Valgevene), studio F.O.R.M.A. (Läti)