Veelgi enam, festival peab võimalikuks, et tänu tehnika arengule on tehisinimene peagi oma loojast eristamatu ja seetõttu võibki juba küsida, kas oleme valmis armastama robotit, ja kui, siis millistel tingimustel.

Festivali korraldaja Jaagup Jalaka sõnul on robotid loogiline jätk eelmise aasta festivali virtuaalsuse ja reaalsuse teemale ja ühtlasi tema enda lemmikteema, kuna tegu on vägagi tehnoloogilise festivaliga. „Robotid on praegu ka mujal Euroopas väga populaarne teema,” täheldas Jalakas.

Nii ongi Tallinnas näha liikuvaid roboteid ja saab tutvuda robotitehnoloogia arenguga loengute, filmide, näituste ja muusika kaudu ning heita retrospektiivsel näitusel pilgu robotile eesti kunsti- ja filmiajaloos.

Kümne päeva vältel saab spetsiaalsetesse konteineritesse viia oma kasutut tehnoprügi, millest valmistatakse sel laupäeval Vabaduse väljakul miniroboteid. Laupäevasel robotipäeval on väljakule koondatud robootikaga seonduvat kuni politsei pommirobotiteni välja. Täna kell 19 suundutakse Rotermanni kvartalist jalutuskäigule, mille käigus märgitakse ära robotid linnaruumis, et näidata meie sõltuvust masinatest.

Festivali loenguseeria „Mõttemasin” esitab laia ülevaate robootika ja kultuuriga seotud küsimustest, ka sellest, kuivõrd loomulik elu osa on inimese jaoks masinad ja armastus nende vastu. „Mõttemasinal” esinevad tuntud lektorid Taanist, Inglismaalt, Saksamaalt ja Põhjamaadest.

Festivali peaesineja on aga elektroonilise muusika omaaegne kuulsus Karl Bartos, kes kuulus ansambli Kraftwerk põhikoosseisu aastatel 1975–1991 ja oli sel ajal bändi menualbumite hittlugude autor. Helidisaini professor Karl Bartos annab loengu muusika ja tehnoloogia arengust Kumu auditooriumis ja audiovisuaalse kontserdi Rock Cafés.

Eelsoojendusena toimub 28. augustil esimene ja kordumatu silent live kontsert, mille peaesineja, ebamaise muusikalise tunnetusega prantsuse süntesaatorivirtuoos Étienne Jaumet astub üles publiku kõrvaklappides, luues kosmilisi helisid.

Festival

Plektrum

Tallinnas 25. augustist 5. septembrini

Vaata: www.plektrumfestival.ee