Vähemasti esietendusel käsid paarid kokku ja lahku veel üsna kiretult. Mis lahti? "Kaheteistkümnenda öö" lavastuse põhjal Vanemuises tundus Finn Poulsen õigeim mees Shakespeare`i komöödiale elu sisse puhuma. See lavastus kannatas auga võrdluse välja Trevor Nunni filmiga.

"Suveöö unenägu" eeldab samamoodi lihtsa loona just haaravat mängu. Peaasi, et saaks head nalja ja et noored armunud peategelased võidaks publiku enda sassis ja vastamata armastuse suhetele kaasa elama. Ühe hooga õnneliku lõpuni välja nagu see oli Poulseni kirglikus "Kaheteistkümnendas öös".

"Suveöös" on Hermia (Karin Tammaru) vastu isa tahet paar Lysandriga (Ardo Ran Varres). Sama tüdrukut ajab aga taga ka Demetrius (Veiko Täär), kellel omakorda punub järel Helena (Marika Barabantshikova). Omavahel nagistavad ka nii Ateena- kui ka haldajate riigi valitsejapaar (mõlemad Epp Eespäev ja Riho Kütsar). Segadust külvab mängujuhina üleannetu armuhaldjas Puck (mõistagi Hannes Kaljujärv). Armastus muutub hetkega vihkamiseks ja vastupidi. Täielik tunnete tulevärk, mille mängimiseks on Toomemägi paras paik, toimub ju tegevus põhiosas just metsas, kus armuunest sõgedad noored ekslevad.

Ent armastajad jäid paljus monoloogide ülesütlemise ja liikumisjoonise täitmise tasandile. Ainus, kelle sünnipärast seksapiili ei mata miski, on Epp Eespäev.

Paremini tuleb välja "Suveöös" puhast janti esindav harrastusnäitlejate liin, kes valmistab kuningapaari pulmadeks ette "Pyramuse ja Thisbe" etendust.

Juhtimise on enda peale võtnud Hannes Kaljujärv ja Aivar Tommingas. Olgu peale, et "Kaheteistkümnendas öös" juba nähtud võtetega, panevad nemad kaks publiku end vaatama.

On "Kaheteistkümnenda öö" vaimus vaimukusi. Näiteks kui telekastipealine lõvi luugi eest lahti lööb ja teatab, et teda kartma ei pea, sest tegelikult on ta tisler Snug (Ao Peep). Pööblinaljad käivad Shakespeare`i juurde, nagu näitas vaimukalt ka Oscari-film "Armunud Shakespeare". "Suveöö" lavastuses on hetketi ka halva rahvateatri "püksid maha" taset. Kui lõpu karude ringtants välja arvata, on lavastuse hästi liikuma pannud. Meeleolu loovad noorte ekslemised metsas, küngastel ja taamal puude all. Pucki püstloodis mäkkesööstud või lavale teed otsiva Thisbe (Indrek Taalmaa) ekslemised tekitavad publikus elevust.

Kindlasti on publikut, kes jääb rahule ka praeguse "Suveööga", hea äraolemisega Toomemäe puude vilus. On liikuvust, värvikirevaid kostüüme ja nalja ju saab ka. Aga Emajõe Suveteatri mullusuvise "Ronja" ehedust veel ei saavutatud.

Shakespeare SUVEÖÖ UNENÄGU

Tõlkija: Anu Lamp

Lavastaja: Finn Poulsen (Rootsi)

Kunstnik: Piret Räni

Esietendus Emajõe suveteatris 2. juulil