„PÖFF: A-klassi kokkutulek”

Katariina Rebane
A-klassi kokkutulek

PÖFF-i A-klassi kokkutulekule on saabunud väga erinäolised režissöörid: Kreeka hetkel nimekaimast ja edukaimast Yorgos Lanthimosest kuni põhjanaabrite Teemu Nikkini. Kaasa on toodud nii meid viimati sarimõrvari rollis hirmutanud Matt Dillon, vahejuhtum riietusruumis, mõtisklused üksindusest, armastusest ja muutuse võimalikkusest kui ka üks düstoopiline piirifarss.

Viis filmi, millest lühim kestab vaid kolm, pikim 37 minutit, heidavad pilgu viiele eriilmelisele ja -žanrilisele linaloole. Autoritele tuttavalt kumab musta komöödiat, trillerlikke värinaid, aga ka erootikat. Kokkupaneku üks võludest on muidugi tunnustusavaldus lühivormile, mis, nagu näha, ei ole ainult hüppelaud noortele tegijatele, vaid sobib vürtsikaks vahepalaks ka tuntud filmitegijale. Lugu on ju lugu ning just nii pikk, kui ta olema peab.

„PÖFF: A-klassi kokkutulek” („PÖFF: Homecoming”)

Kavas: täna kell 21.15 Coca-Cola Plazas

„Pelikani veri”

Kristi Helme
Pelikani veri

„Värskete hoovuste” programmis linastuv saksa film „Pelikani veri” lahkab emaduse teemat samast aspektist kui aasta tagasi Eesti teatrites menukalt lavale jõudnud „Südames sündinud”. Mõlemad teosed näitavad ilmekalt ja veenvalt, millist vaimujõudu, kannatlikkust, suurt südant ja mida kõike veel nõuab lapsendatud võsukese eest hoolitsemine ning tema kõige hullemate painajatega kohanemine.

Wiebke (Nina Hoss) elab koos 9-aastase lapsendatud tütre Nicolinaga hobusefarmis ja plaanib lapsendada ka teise tüdruku. 5-aastane Raya on aga kõike muud kui kerge laps, muutudes üha agressiivsemaks. Ühel hetkel muutub ta ohtlikuks nii endale kui ka teistele. Saksa näitlejanna Nina Hoss teeb suurepärase rolli ja on parim osa filmist. Pisut üheplaanilistelt rumalatena kujutab film teiste „kannatajatest” laste vanemaid, kuid sellegipoolest sujub loo jutustamine kenasti ning vaataja empaatia pannakse proovile. Lapsendamise ilu ja valu tuuakse publikuni igati adekvaatselt. NB! Nii mõnigi stseen võib hobusesõpru tugevalt häirida.

„Pelikani veri” („Pelican Blood”)

Režissöör: Katrin Gebbe

Saksamaa, Bulgaaria, 2019

Osades: Nina Hoss, Katerina Lipovska, Adelia-Constance Giovanni Ocleppo, Murathan Muslu jt

Kavas: täna kell 20.45 Solarise Apollo kinos

1.12 kell 22.15 Coca-Cola Plazas