Festivali juhi Tiina Loki sõnul sai festival eriloa juba enne PÖFF-i algust, festival tunnistati eriloaga suure avaliku huviga rahvusvaheliseks ürituseks. Loaga käis kaasas ka turvareeglite pakett, mis puudutas kinosid, külastajaid, meie oma meeskonda, pressi ja väliskülalisi. "Kuna meie üritus lõppeb pühapäeval, siis erinevalt teatritest ja kontsertidest pole meil võimalik midagi poolitada, üle viia hilisemaks jne. Sestap ei saaks me ka käivitada 50% reeglit. Pealegi jäävad kõik meie kõige suurema külastatavusega seansid alla 400 inimese, tänapäeva kinosaalid on kõrgete lagedega, avarad ja hea ventilatsiooniga ning kui inimesed kannavad maske, siis nakatumise oht on minimaalne," selgitas Lokk.

Turvalise külastuse pakkumiseks on PÖFFil seansside toimumise ajad paigutatud nii, et nende algusajad lõpp ei kattuks ning inimesed lahkuvad hajutatult. "Saalis ei saaks me malalaua reeglit kehtestada, sest siis tekitaksime segaduse meie oma turvasüsteemis: kui keegi publiku hulgast peaks andma positiivse diagnoosi, ei pea me kogu saalile kuulutama välja karantiini, vaid saame koodide alusel võtta välja just need read ja istekohad, mis haigestunut ümbritsesid," lisas Lokk.

Nakatunud on välja sõelutud
Kõik PÖFFi väliskülalised said eeltestitud, festival on eelnevalt välja sõelunud päris mitmeid covid-19 positiivseid. "Kordustest tehakse Eestisse saabumisel ja vastuse saabumiseni peavad nad viibima oma hotelliruumis. Oleme kõik vastuvõtud ja kokteilipeod asendanud hommikuse talisupluse, uisutamise ja matkadega loodusesse ja meie väliskülalised naudivad seda väga!" sõnas Lokk.

Meeskond ning ka vabatahtlikud on Loki sõnul väiksemagi (positiivse prooviga inimesega kokkupuute) kahtluse korral testitud. "Oleme kõik andnud lubaduse, et me ei käi rahvarohketes kohtades, baarides, ööklubides ja seda juba mitu nädalat enne PÖFF-i, sest meil ei ole inimkäsi, kes saaksid meid asendada".

Eriti karm on see Loki sõnul Industrile, kes neli päeva sisuliselt veedavadki koos produktsiooni meeskonnaga, kuni Industry läbi saab. "Oleks katastroof, kui keegi haigestuks... See võib kõlada nagu ulmefilmis, aga tegelikult sellega harjub. Me kõik tahame normaalset elu, järelikult tuleb teha situatsioonile vastavaid mööndusi. Järgmisel aastal vaatame selle aasta fotosid ja meenutame 2020 kui eriti veidrat aastat," sõnas festivalijuht.

Piletimüük sai kannatada
Piletimüük ei küüni PÖFFil kaugeltki eelmiste aastate tasemele: kui tavaliselt müüakse 4000-5000 piletit päevas, siis nüüd on festival õnnelik, kui päevas ostetakse 1500 piletit. "Inimesed pelgavad ja eks ka kommunikatsioon on väga vastuoluline - inimestel on raske orienteeruda selles, mis on õige, mis on vale. Meie esialgsel piletimüügil ei olnud eelmiste aastatega vahet, siis aga hakati külvama vastuolulisi sõnumeid ja paanikat üles kütma ja meie kaotasime oma külastaja. Onlines võib ostetud piletite arvu julgelt korrutada kahe või isegi kolmega, teada on isegi juhtumeid, kus PÖFF-i filme vaadatakse kollektiivselt, mõistagi 1 piletihinnaga..."

Online süsteem on Loki sõnul võetud hästi vastu. "Oleme saanud väga head tagasisidet. Industris on meil hetkel tublisti üle 800 akrediteerunu, mis sugugi pole halvem number kui eelmisel aastal, geograafiline diapasoon on aga tublisti laienenud. Eile sain näiteks kiitvat tagasisidet Euroopa Filmi Foorumi kohta Lõuna-Aafrikast, Saksamaalt, Koreast jne. Oleme suutnud olla nähtavad siis, kui enamus asju on muutunud nähtamatuks aga koos meiega on olnud nähtav Eesti, Tallinn..."

Lokk on siiski optimistlik ja usub, et tuleb ka PÖFF 25. "Eks meil saa olema raske, aga kui suudame selle PÖFF-i ära teha, siis normaalsetes tingimustes on kõik võimalik. Tõestust, et ka selle viirusega on võimalik elada normaalset elu - küll mõningate mööndustega - oli meile kõigile väga vaja. Seda oli vaja ka kogu rahvusvahelisele filmitööstusele, et sisendada lootust ja optimismi".

Piirangud oleks puudutanud PÖFFi kaht viimast päeva, kus on ka väljamüüdud või üle poole saalist müüdud seansse, näiteks Vene režissööri Anna Melikyani "Kolmekesi" või Marian Võsumetsa "Keha võitlus".

Valitsuse esmaspäeval kinnitatud piirangud:
Alates 28. novembrist hakkab kehtima avalikel üritustel osalejatele väiksem piirarv. Statsionaarsete istekohtadega siseruumides võib avalikul üritusel osaleda kuni 400, muul juhul kuni 250 ja välitingimustes 500 inimest. Maksimaalset osalejate piirarvu ei kohaldata laste mängutubades.

Lisaks nähakse ette, et väljaspool statsionaarsete istekohtadega ala võivad inimesed liikuda 10-liikmeliste gruppide asemel nn 2+2 reeglit järgides. See tähendab, et ühiskasutatavates kohtades, näiteks garderoobid, fuajeed jmt, tohib koos liikuda kuni 2 inimest, kes peavad hoidma teistest kahemeetrist vahemaad. Nimetatud piirangud ei laiene koos liikuvatele või viibivatele perekondadele ja ka juhtudel, kui seda tingimust ei ole võimalik mõistlikult tagada.

Üle riigi kehtestatud maskikandmise kohustusest johtuvalt tuleb ka nendes avalikes siseruumides kanda maski arvestades ülalmainitud eranditega.

Piirang hakkab kehtima teiste meetmetega võrreldes hiljem, et etendusasutused ja teised statsionaarsete istmetega kohtades ürituste korraldajad saaksid teha vajalikke ettevalmistusi korralduse rakendamiseks.