Toomas Kalli populaarne “Prügikasti”-sari saab laupäeval järje

meelisepl.ee Vanalinnastuudios laupäeval esietenduvas “Kassikullas” astub Eino Baskini rollis lavale “Wigla show’s” Eintsina populaarne Dan Põldroos. Toomas Kalli uus estraadikava jätkab menukate “Prügikastide” rida, parodeerides Eesti tuntud tegelasi. Lavastaja Eino Baskini sõnul keskendub “Kassikulla” satiir kahele teemale: poliitikute ja muinsuskaitsjate klaperjahile Sauna tänavale ehitatava teatrimaja ümber ning komöödiateatri heitlustele sättida oma repertuaar kriitikute meele järele.

“Kassikullas” mängib kogu Vanalinnastuudio näite-trupp. Lava kujundas Hardi Volmer, kostüümid tegi Riina Vanhanen. Muusikaline kujundus on Olav Ehalalt ja liikumise seadis Ülle Ulla.

Lavastaja Eino Baskin, millised on värskemad teated Sauna tänava sõjatandrilt?

UNESCO ekspert toodi Brüsselist kohale. Selle töö tegi Signe Kivi kähku ära. Võib arvata, et pärast kultuuriministri postile astumist tõmbab ta sellele teatrile üldse kriipsu peale. Põh-jus on sügavamal. Need reformistid kardavad ju Kesk-erakonda nagu tuld. Kardan, et Kivi üldse teatrid ei huvita. Tema hakkab rääkima galeriidest ja tekstiilist, igaühel on ju oma hobi.

Võitleme nii kaua, kui võidelda annab! Praegu töö Sauna tänaval veel käib. Täna kell kolm on vanalinna teatrimaja sihtasutuse nõu-kogu koosolek, kus kõik ütlevad oma sõna, mis edasi saab. Kui ehitus peatatakse, eks siis siht-asutus peab otsima uue variandi. 1. jaanuaril puksitakse meid Sakala Keskusest välja ja maja hakatakse ümber ehitama.

Otsustasite, et targem kui kõigile neile “muinsuskaitsjatele” vastu vaielda, on panna nad kõik rahva naeruks “laulu sisse”?

Just-just. See on mõjusam, kui et ma hakkan ajalehes iga matsi artiklile vastama. Parem ütleme ühe näidendiga kõik ära. Usun, et seda näidendit tuleb vaatama mõnikümmend tuhat inimest. Kõik need “muinsuskaitse” tüübid on “Kassikullas” sees.

Teine teema on veel. Kriitikud on kõik-see-aeg võtnud selle kallal, et Vanalinna-stuudio mängib ainult tilu-lilu – voodit ja pidzhaamat. Vaadatakse mööda sellest, et oleme külastatavuselt kolmandal kohal. Väljaspool Tallinna on meil igal pool täis majad.

Lavastuses teeb minister kriitikute mahitusel ettepaneku, et teater peaks hakkama mängima klassikat. Mida siis, tekib küsimus teatrijuhil. Pakume välja “Kirsiaia”, “Pisuhänna” ja “Hamleti”. Aga kuna lavale ilmuv Shakespeare ise ei ole rahul sellega, mida Baskin teeb, siis pakume välja “Hamleti” ka Undi moodi ja Karusoo variandis.

Mille poolest “Kassikuld” “Prügikastidest” erineb?

“Prügikastides” olid kesksed tegelased kõrged poliitikud – president, laarid ja savisaared. “Kassikullas” on kõige kõrgem isik kultuuriminister.

Kas kultuuriminister on mees või naine?

Mees on veel minister, aga volikogus on juba ka naisi. Aga see pole oluline.

Põhiline on see, et teatrijuht käib siin mööda instantse, satub ministeeriumisse, UNESCO-sse, Jaapanisse, Pariisi.

Võrreldes “Prügikastidega” pole “Kassikuld” ehk nii naljakas. Kui hästi välja mängida, on siin rohkem mõtet sees, see on kirjanduslikum näidend.

Teatrijuhti mängib Dan Põldroos. Kuidas te endaga Põldroosi kehastuses rahul olete?

“Wigla shows” ta pressib natuke üle, aga teatris teeb hästi. Mina ise ilmun ka korra lavale, kellena – see jäägu üllatuseks.

Kas nalja tegemiseks on jälle paremad ajad kui iseseisvusaja alguses?

Uskuge mind, viisküm-mend aastat estraaditööd ütleb mulle, et asi pole ajastus ega poliitilises õhkkonnas, vaid näitlejameisterlikkuses! Kui nalja tehakse targalt ja kirjandusväärtuslikult, siis lõikab see igal ajal.

Eile istus koos Meie Matsi zhürii ja arutas, kellele Matsi anda. Ja, kurat, tuli välja, et polegi, kellele! Oli kolm kandidaati: keegi karikaturist, keda ma ei tunne, siis veel Raimo Aas, no jumal hoidku! See auhind kaotab oma väärtuse! Nagu see Vanker. Kui poisid ei saa korraldamisega hakkama, pole ju mõtet seda läbi viia.

Aga selles degradeerumises on kasvanud ka Kalli näidendid. Ka Juur ja Kivirähk. Andekaid ei sünni tosinate kaupa!