Uue eesti näidendi lavalejõudmine on harv sündmus. Sedavõrd, et võõramaist mängima harjunud näitlejannad esimese ehmatusega siin kodumaist Haroldit Häroldiks hääldasid.

Viljandi kolledzhiteatriks kaldunud Ugalas võib "Õnne, Leenat!" hinnata ka kui palgepööramist vanemate näitlejate ja publiku poole.

Laval on südamlik-naljakas lugu. Lõpus on tundeline tõdemus, et igaühel polegi elu jooksul õnne tunda saada, mis asjad need õnn ja armastus on. 85-aastasele Leenale soovitakse sünnipäevaks ikka õnne. Mutike aga teatab kiusakalt, et tema ei tea, mis see on.

Mõisavalitseja tütardest kasvanud vanapreilidest õdede rollid annavad Luule Komissarovile ja Leila Säälikule hea võimaluse groteskse karakterpaari loomiseks. Leena on siin see toimekas toriseja, Elsa elukauge lüüritseja. Ikka see: üks ei saa teiseta.

Kahekesi kaheksakümneseks elanud õestepaar tuleb paljudele tuttav ette oma trepikojast. Sellistel kombelistel õdedel on üha asja sellega, et naabrid seina taga "nappsitavad" ja "mussutavad". Proua tiitel pool sajandit tagasi pool aastat abielus olnud juudist naabrinaise Potshikajeva (Anne Margiste) nime ees on preilitatavale Leenale pinnuks silmas. Naerda saab piisavalt. Mõnel hetkel jõuti laval ka tragikoomikani.

Kivastik on määratlenud oma näidendi tegevusaja: umbne 1984. Ka tema eelmine näidend "Peeter ja Tõnu" lõikas nõukogude nostalgiast. Kuid "Peetri ja Tõnu" lavastusest lisandus eluolule ka absurditeatri mõõdet.

Kas on asi "Õnne, Leena!" tekstis, või on lavastaja, suure saali publikule mõeldes, hoidnud loo maalähedasema? Peaosatäitjate mäng pakkus head meelajahutust ja tekitas põnevust, missugused on Leena ja Elsa Vanemuise laval. Seal kehastavad õdesid nende vanusele lähemal olevad Herta Elviste ja Maimu Krinal.

Ka tekitas Kivastiku näidend nostalgiat omaaegse Noorsooteatri "Non-stopi" järele. Seal mängisid sotsialistliku Poola eest end oma korterisse sulgenud õdedepaari Lisl Lindau ja Silvia Laidla.

Teater

Mart Kivastik ÕNNE, LEENA!

Peaosades: Luule Komissarov, Leila Säälik, Anne Margiste

Lavastaja: Ingomar Vihmar

Ugala Draamateatris 5. aprillil