Lauren Oliver

424 lk, Tiritamm

„Armastus on kõige surmavam kõigist surmavatest asjadest: see tapab mõlemal juhul, nii siis, kui seda on, kui ka siis, kui seda ei ole...” Lauren Oliveri „Deliirium” on realismi ja fantaasia oskuslik sulam. Düstoopilises Ameerikas on armastus keelatud seadusega kui kõigi eluohtlike hädade allikas ning president on võrdsustanud armastuse haigusega, mille vastu on lõpuks ravi välja töötatud. Peategelase Lena järkjärguline ärkamine toimub totalitaarse õuduse taustal. Teos ei kaota hetkekski teravust, mis puutub valikusse ohutuse ja vabaduse vahel. Äkiline lõpplahendus jätab piisavalt vastamata küsimusi, et valmistada lugejad ette triloogia teise osa jaoks.

BEEBIALBUM

Tõlkinud Reesi-Lii Alas

60 lk, Varrak

Selle plüüskaruga albumi teevad lõpuni valmis ema ja isa ning see jääb lapse esimesest eluaastast eriliseks mälestuseks kogu perele. Albumisse saab talletada nii tita esimesed naeratused-sammud-sõnad, kleepida fotosid kui ka peita salataskutesse mälestusväärseid esemeid. Ja ärge unustage üles märkida oma mõtteid ja tähelepanekuid, tulevikus ei jõua te neid ära imestada!

KÕIK SEE MAAILM

Sigrid MacRae

Tõlkinud Lauri Saaber, 318 lk, Eesti Raamat

See on raamat armastusest ja sõjast, ühekorraga nii tõsielusaaga kui ka romaan. Sündmustiku keskmes on ameeriklanna Aimée, Saksa ohvitseri Heinrichi lesk, tema meeleheitlik põgenemisteekond kuue lapsega läbi sõjalõpu Saksamaa, et mitte jääda Vene vägede meelevalda. Raamatu autor oli noorim neist kuuest lapsest, kes ise tollaseid sündmusi mäletamata on erinevate materjalide põhjal suutnud luua haruldaselt tunderikka teose oma vanematest ja halastamatu, detailirohke lähivaate viimase sõja sündmustest.

LÄÄNE-EESTI TEEJUHT

Tiit Hunt

200 lk, Varrak

Kui oled otsustanud heita pilgu Lääne-Eesti loodusele ja ajaloolistele paikadele, on selle plaani täideviimisel abiks käesolev teejuht. Vaata ja imetle, milliseks on aegade jooksul selle osa Eestimaast kujundanud vääramatud loodusjõud ning siinse rahva ja võõraste ammused-hiljutised tegemised. Raamatus on vaatluse all nii maastikke kui ka üksikobjekte, mis selle piirkonna eriliseks ja omanäoliseks teevad. Käepärases formaadis teejuht on varustatud rohkete fotodega ja on sarja „Eestimaa teejuht” esimene raamat.

VERINE ­KAMBER

Angela Carter

Tõlkinud Krista Kaer

192 lk, Varrak

Briti kirjaniku Angela Carteri „Verise kambri” ilmumine 1979. aastal kujunes murrangulise tähtsusega kirjandussündmuseks. Mitte ükski kirjanik ei olnud enne teda sellise julguse ja jultumusega vanadele armsaks saanud muinasjuttude lähenenud, et neis peidus olevad tabuteemad päevavalgele tuua. Arhailiste lugude passiivsetest kangelannadest on saanud Carteri käe all naised, kes otsustavad ise oma saatuse üle. Kogumikus on meelas ja barokne töötlus „Sinihabemest”, eri versioonid „Kaunitarist ja koletisest”, humoorikas „Saabastega kass” ja veel mitu tuntud lugu.

PUNANE PRINTS

Timothy Snyder

Tõlkinud Aldo Randmaa

272 lk, Varrak

Wilhelm von Habsburg (1895–1948) kandis oma elu jooksul nii Habsburgide ertshertsogi kuninglikke sümboleid, Pariisi pagulase lihtsat ülikonda kui aeg-ajalt ka kleiti. Pärast Esimese maailmasõja lõppu, kui tema noorusunistus Ukraina kuningriigi valitsemisest oli põrmuks pudenenud, oli Wilhelm järgemööda Saksa imperialistide liitlane, kurikuulus Prantsuse armastaja, vihane Austria monarhist, Hitleri vaoshoitud oponent ja lõpuks Stalini vastu tegutsev spioon.

NELJA TEE RIST

Tommi ­Kinnunen

Tõlkinud Jan Kaus

258 lk, Varrak

Tommi Kinnuneni romaani „Nelja tee rist” peetakse Soome viimaste aastate üheks märkimisväärsemaks proosadebüüdiks. Kirjanik vaatleb Põhja-Soome perekonna saatust 20. sajandi murrangutes ja muutustes. Lugeja silme ette kerkib karm maastik, millel ei kasva suurt muud peale okaspuude ja konservatiivse eluhoiaku. Kinnunen kirjeldab sellises keskkonnas elavate inimeste sotsiaalseid ja psühholoogilisi pingeid.

TEINE ­NOORUS

Arno Raag

272 lk, Eesti Raamat

„Teine noorus” on romaani „Mässu vaim” järg. Lagenõmme taluperemehe noor lesk Velda läheb väikese pojaga linna õnne otsima. Tal õnnestub luua suhted poeomaniku Robert Semmeliga, kellega on seltskonnas tutvunud. Seadnud end mehe juures sisse, hakkab Velda nautima linnaelu hüvesid: käib kohvikus, kinos ja võtab saksa keele, plastika- ja klaveritunde. Üksnes rikkust ja tähelepanu tagaajav Velda astub uuele, ahvatlustest pikitud teele, kuni saatuslik kõrvalehüpe lõpetab tema idüllilise linnaelu.

KIIL MERE­VAIGUS

Diana ­Gabaldon

Tõlkinud Lauri Vahtre

560 lk, Varrak

Jutustus Briti rindeõe katsumustest šotlaste viimase ülestõusu eel ja ajal jätkub. Diana Gabaldon viib lugeja seekord Pariisi, kus resideerib Šoti- ja Inglismaa trooninõudleja prints Charles Stuart. Claire Randall on kakskümmend aastat oma saladust hoidnud. Nüüd on aeg pöörduda täiskasvanud tütre saatel tagasi Šotimaa majesteetlike mägede rüppe. Claire kavatseb tütrele avaldada tõe nõiduslikust kiviringist, mis ta 200 aasta tagusesse minevikku paiskas.

ÜTLE MULLE! KES VÕI MIS?

Élisabeth Marrou

Tõlkinud Pille Kruus

110 lk, Varrak

Kes on karnivoor? Mis on aevastus? Kes on mollusk? Need on ainult üksikud küsimused, mis panevad aeg-ajalt elu üle pead murdma nii suuri kui ka väikseid. Raamat vastab rohkem kui 200 lõbusale ja harivale küsimusele, mida lapsed küsivad ja millele täiskasvanud alati ei oska vastata. Raamatus on neli kleepimislehtedega eraldatud teemat: inimkeha, loomad, taimed ja Maa.