Pärast kaht teatrilavastust jõuab ”Ristumine peateega” ka kinno

meelis@epl.ee

Homme Kosmoses esilinas-tuv eesti mängufilm “Ristumine peateega” toob publiku ette tänase loo õnne ostmisest ja müümisest nelja miljardi dollari eest. Operaatorina tuntud Arko Okki (30) reÏissööridebüüdina vändatud 68-minutiline linateos valmis poolteise miljoni krooniga ning rekordilise töötempoga – kaheteistkümne 18-20-tunnise võttepäevaga.

Eilsel pressilinastusel päriti filmitegijatelt, mida nemad võtaksid ette nelja miljardi dollariga, mida filmi tegelased jagavad. “Kulutaks sõprade soovidele ja investeeriks filmitegemise elushoidmiseks,” vastasid nii Arko Okk kui ka loo autor ja näitleja Jaan Tätte üksmeelselt ja tõsiselt.

“Ristumine peateega” pakub erandlikku võimalust võrrelda sama lugu kinos kahe teatrilavastusega.

Näidendiks kirjutatud “Ristumine peateega ehk muinasjutt kuldsest kalakesest” võitis 1997. aastal näitemänguagentuuri näidendivõistluse ning on praegu nii Endla kui ka Linnateatri mängukavas. Pärnus lavastas selle Andres Noormets, Linnateatris on näidend autor Jaan Tätte lavastuses.

Filmis teeb Tätte ka näitlejana kaasa. Näitlejate kolmiku kõrval osaleb filmis Kuldkalakese rollis arhitekt Emil Urbel, kelle teksti luges peale Andres Tarand.

Moskvas operaatori hariduse saanud Okk on reÏiidebüüdi pühendanud oma õpetajale, “Stalkeri” operaatorina tuntud Aleksandr KnjaÏinski mälestusele.

Seni operaatorina kolm pikka mängufilmi (“Tulivesi”, “Minu Leninid”, “Lurjus”) teinud Okk kutsus oma reÏiidebüüdi operaatoriks Moskvast kursusekaaslase Dmitri Jermakovi.

Film võeti üles suvel Rakvere lähedal maanteel ja Pärnumaal Kanakülas Ilvese talus, mille leidis filmi kunstnik Pille Jänes.

Esilinastusele Tallinnas järgnevad linastused Pärnus (20. märtsil), Tartus (23. märtsil), Viljandis (24. märtsil). Kosmose ekraanile jääb film 26. märtsist.