Taas üks kuulus kirjanik – kes veel kuulsam oma teise kutsumuse, filmirezˇissööri töö poolest – on Eestit väisamas. Nimelt iirlasest Oscari-võitja Neil Jordan (s 1950), kelle kuulsamate saavutuste hulka kuuluvad filmid “Interview With The Vampire” ja “Michael Collins”. Homme kell 12 võtab ta  Viru keskuses Rahva Raamatu kaupluses osa oma raamatu “Vari” esitlusest. Raamatu annavad välja kirjastus Varrak ja Tele2 ning selle on inglise keelest tõlkinud Krista Kaer.

“Vari” on poeetiline tagasivaade nelja inimese koos veedetud lapsepõlvele ja noorusele Drogheda lähedal Boyne’i jõe suudmealal. Loost vilksatavad läbi paljud iiri kirjanduse suured teemad: minevikupained, Esimene maailmasõda, anglo-iiri mõisnike ja kohalike talupoegade erinevused ja kokkupuuted. Eelkõige on see siiski aga ilus ja hingestatud lugu lapsepõlve süütusest, mida pole enam võimalik tagasi saada.

Nõnda on tegu hoopis teistmoodi loominguga kui Jordani filmid, mis paistavad silma oma tavatu lähenemisega seksuaalsuhetele. Parim näide oleks vast “Interview With The Vampire” (1994), mille peategelasteks on kaks homoseksuaalist meesvampiiri (Tom Cruise ja Brad Pitt) ja väikese tüdruku kehas olev litsakas vampiir (Kirsten Dunst).

Proosat hakkas mees kirjutama enne kui filme tegema. Esimene Jordani raamat, jutukogu “Öö Tuneesias” ilmus 1976. aastal. Järgnes neli romaani, viimane neist ongi “Vari” (2004).

Mehe isikliku elu kohta lausutakse Vikipeedias teravmeelselt: “Hoolimata toetusest alternatiivsetele eluviisidele, mida võib märgata tema filmides, on Jordan ise olnud kaks korda abielus (naistega) ja tal on mitu last.”