Kui üldiselt tundub aeg imeruttu mööduvat, siis Kolumbus Kris on üks neist bändidest, kes on justkui kogu aeg olemas olnud. Sel nädalal (alles!) kahekümnendat juubelit tähistav orkester ei ummista ehk pidevalt kõigi kommertsraadiojaamade eetrit, ent vaevalt leidub end muusikast natukenegi huvituvaks pidavat inimest, kes Aivar Oja bluusroki nelikust kas või midagi kuulnud poleks.

Kolumbus Kris on nende aastate jooksul elanud kahte elu. Üks neist on puhtalt muusikaline ja sellega kaasneva elustiili keskne. Teine vastandub ootamatult sellesama muusika esi-

isadele, on tavatult ideoloogiline ja räige. Et sünnipäevalapsest on kohane ja kombekas vaid kenasti rääkida, unustagem see poliitiline pool. Ja rääkigemgi ainult muusikalisest.

Kolumbus Kris tekkis kahekümne aasta eest mõnevõrra teistsugusena, kui ta praegu on. Juba sünnihetkel tekitas bänd väga erinevaid reaktsioone. Oli neid, keda stiilipuhta mootorrattaroki esindaja saabumine siinsele toona kaunikesti poproki kesksele platsile rõõmustas ja oli neidki, kelle suule bändi lüürika lõbusa camp-muige tõi. “Väljamaine auto seisatas hotelli ees. Ja mustad prillid ees, auto sees soliidne mees. See oli välismaa mees.” Neid ridu pole lüüa suutnud keegi. Ükskõik, kummast otsast vaatad.

Aga aitab teravmeelitsemisest. Seda enam, et esiteks on Kolumbus Kris ise aastakümnetega suuremaks kasvanud ja teiseks on bluusrokis sõnad küll viimane asi, mille pärast muretseda. Ja kolmandaks on ainuüksi Kolumbus Krisi jonnakus ning moetuultes püstijäämine väärt medalit, kui klisˇeemaiguliselt väljenduda.

Aivar Oja on Eesti parimaid kitarriste. Selles pole küsimust iialgi olnud. Kolumbus Kris on tema projekt. Mitte ainus kõigi nende aastate jooksul, kuid olulisim kindlasti. Ja kui kellegi auks sel nädalal lõunaosariikide lipp vardasse ajada, siis on see just tema. Muusikaliselt on Kolumbus Kris alati realistlikku joont ajanud ja mis pagana muud joont sa miljoniriigis ajada saaksidki.

“Rohkem rokki ja rolli,” vastas bändi laulja Urmas Vare kord küsimusele, mida ta uuelt aastalt ootab. Mõlemat on tema ellu jagunud ilmselt kühvliga. Soovigem siis Kolumbus Krisile sedasama. Rohkem rokki ja rolli. Tervist ja pikka iga muidugi ka. Ja kõiki muid asju, mida juubilarile soovida passib.