Tšellosonaat


Tšellosonaati soovis Jüri Reinverelt David Geringas. 23' minutit pikk sonaat sõlmib endasse modernsel moel klassikalise tšellosonaadi olemuse.

Tšellist, dirigent, muusikaprofessor ja vanade teoste toimetaja David Geringas on promintentseimaid leedu päritolu kunstnikke Läänes. Ta on Mstislav Rostropovitši õpilane ja Moskva ja St. Petersburgi konservatooriumite auprofessor. Kauaaegne Herbert von Karajani muusikaline partner on töötanud koos heliloojatega nagu Krzysztof Penderecki, György Ligeti, Karlheinz Stockhausen, eestlastest ka Erkki-Sven Tüür. Leedust pärit kunstnikuna on ta aastakümneid töötanud, et kogu Baltikumi muusikat Läänes tutvustada.
22. septembri kontsert on praeguseks välja müüdud.

Tšellokontsert „Pisarate ja leina keskel”


1. oktoobril toimub rahvusvahelises keelpillimängijate eliitinstituudis, Kronbergi akadeemias Beethoveni festivali raames Reinvere Tšellokontserdi esiettekanne. Esitajateks on Jean-Guihen Queyras tšellol ja Frankfurdis baseeruva Ensemble Modern laiendatud koosseis.

Ensemble Modern on Saksamaa vanim ja tänaseni juhtiv uue muusika ansambel, kellelt see on esimene tellimusteos eesti heliloojale. Solist Jean-Guihen Queyras kuulub aga rahvusvaheliste tipptšellistide hulka, kes nii kontsertlavadel kui ka CD-maailmas ülimenukas. Viimase 15 aasta jooksul tippu tõusnud Queras on mitmekülgne kunstnik, kelle tugevuseks on nii barokkmuusika, kus ta toetub autentsele barokkmuusika esitusele, kui ka romantiline ja kaasaegne muusika. Tema Harmonia Mundi plaadifirma alt välja tulnud CD-d Robert Schumanni ja Ludvig van Beethoveni muusikaga on mitmekordselt auhinnatud.

Esiettekandele tulev tšellokontsert kannab pealkirja „Inter lacrimas et luctum” („Pisarate ja leina keskel”). See on moto, mille Ludvig van Beethoven oma Tšellosonaadile op. 69 märkis. Beethoven kirjutas viis tšellosonaati, aga mitte ühtegi kontserti. Reinvere teos viitab Beethoveni teosele ning kasutab ka materjali tema ooperist „Minona”, mille esiettekanne on tuleval aastal Saksamaal, mis samuti käsitleb Beethoveni oletatava tütre elulugu, kes elas oma nooruses ka Tallinnas.

Jüri Reinvere järgmisteks esiettekanneteks Saksamaal saavadki olema 2020. aastal esietenduv ooper “Minona” ja oratoorium “Ismaeli väljasaatmine” RIAS-Kammerkoorile koostöös Ensemble Resonanziga. Oratooriumi esiettekanded toimuvad Berliini Filharmoonias ning Elbfilharmonies Hamburgis.