Homme algava Eesti suurima suvefestivali Pühajärve Beach Party peaesineja on reede õhtul Shaggy Jamaicalt. Laupäeval on tõmbenumbriks on pilakantribänd RedNex Rootsist. “Shaggy passib Pühajärvele nagu rusikas silmaauku – rannapeole sobibki kõige paremini reagge muusika,” põhjendab üks festivalikorraldaja Priit Kala valikut.

Eripärane on eesti ansambli Smilers etteaste koos noorte puhkpilliorkestriga Nissi Trollid. Orkester koosneb kuni viieteistaastastest tüdrukutest ja mõnest poisist. Puhkpilliorkestri juhatajaks on Smilersi liidri Hendrik Sal-Salleri isa Tõnu Sal-Saller. Esimest korda esines kooslus Smilers – Nissi Trollid Turba kultuurimajas. “Lapsed tahtsid Norrasse sõita, kuid ei saanud vajalikku raha kokku,” meenutab Hendrik. “Tegime siis sponsorkontserdi, kus piletiraha läks nende reisi tarvis.”

16 000 külastajat

Kaks esinemislava on samad mis eelmistel aastatel. Ainsa erinevusena nihutati väiksem rannalava metsa sisse jätmaks rohkem ruumi tantsuplatsile.

“Helitehnika ja valgustus on võrreldes eelmise aastaga tugevam ja kvaliteetsem,” ütles Priit Kala. Viimasel päeval pärast peaesinejat korraldatakse ilutulestik, mis tuleb festivali viienda sünnipäeva vääriline.

Eelmise aasta publikurekord 16 000 jääbki Pühajärve festivali laeks. Korraldajad otsustasid üle selle arvu külastajaid platsile mitte lasta, sest vastasel juhul tekiks probleeme festivali nautimisega.

Kõigi mugavustega festival

Festival on laienenud järveäärsest orust üles mäele, kus sel aastal paiknevad esimest korda tivoli tuuri atraktsioonid. Samas kõrval on võimalik ratsutada ning esmakordselt seatakse Pühajärve äärde üles ka vabaõhupiljard.

Suurimaks majutuspaigaks on platsi vahetus läheduses telklaager, mis mahutab üle saja telgi. Ühe öö telkimiskoht maksab 50 krooni ning kahe öö maksumus on 90 krooni. Hinna sees on ka pesemisvõimalused, mille eest hoolitseb Pühajärve puhkekodu.

Sõidukite parkimine toimub nagu eelmistel aastatel. “Kohalikud majaomanikud müüvad pileteid, hoiavad tulejatel ja minejatel silma peal,” selgitab Priit Kala. Ühe öö parkimiskoht maksab 50 krooni ringis. Korraldajad hoiatavad, et kahe tuhande elanikuga Otepääle on kohale saabuv rahvamass suureks koormuseks ning võimalikud on parkimisprobleemid. Külastajaid juhatavad liiklusinspektorid.

Päris festivaliplatsi kõrvale autosid parkida pole võimalik ning arvestada tuleb kõndimisega. Vajadusel saab kasutada spetsiaalseid taksosid. “Kui keegi tahab jätta auto majutuspaiga juurde, saab ta taksoga festivalipaiga vahet liigelda,” selgitab Kala. “Samuti on see heaks võimaluseks hoidumaks vindise peaga rooli istumast.”

Festivali piletite eelmüük on lõppenud, pääsmeid müüakse vaid kohapeal. Kahe päeva pilet maksab 400 krooni, ühe päeva pilet 250 krooni, pensionäridele 50 krooni, alla kaheteistaastased lapsed pääsevad festivaliplatsile tasuta.