„Carmen” oli teadupärast Savonlinnas kavas paar aastat tagasi, kui selle tõi välja lavastusnaiskond, kuhu kuulus ka Eesti dirigent Anu Tali. Nüüdse ap-greiditud „Carmeni” taga on jälle rootsi lavastaja Marianne Mörck ja meilgi Estonias lava kujundanud soome kunstnik Anna Kontek, kuid Tali asemel on dirigendipuldis tuntud prantsuse dirigent Jacques Delacôte. Carmeni rolli laulavad vaheldumisi Gruusias sündinud ja Austrias ning Saksamaal karjääri teinud Stella Grigorian ning serblanna Milijana Nikolic.

Festivali lõpetab aga Rootsi kuninglik ooperiteater, kes mängib Mozarti „Figaro pulma” ja Straussi „Elektrat”. Mõlemad on teatri värsked lavastused, mis valmisid möödunud hooajal. Tänavune festivali kava paistab tagasihoidlikum selles mõttes, et siin puudub uue algupärandi uuslavastus, millega festival on vahetevahel üllatanud. Küll aga on Savonlinna ooperifestival käivitanud internetiprojekti www.operabyyou.com, mis on avatud kaasalöömiseks kõigile ja mille tulemusena peaks valmima uus teos, mille festival tahab ette kanda aastal 2012.

Ka toimub Savonlinna ooperifestivali raames rahvusvaheline lauljate konkurss, mille finaalkontsert toimub 27. juulil. Sinna pole ühtegi Eesti lauljat registreeritud, ka pole tänavu eestlasi kutsutud festivalietenduste solistirollidesse.

Savonlinna ürituste kavas on rohkesti kontserte. Ühe kontserdi annab ka Metropolitan Opera täheks tõusnud Elina Garanca, kelle õhtuttäitev soolokontsert toimub 11. juulil. Eestis pole läti diiva Garanca esinenud, sest kevadel väljakuulutatud kontsert jäi segastel asjaoludel ära.

Festivali kavva kuuluvaid ooperietendusi mängitakse Olavinlinna kindluses kuni 21. juulini.