Saan nii aru, et teatrikooli publiku ette toodud lavastused peaksid võimalikult hästi tutvustama ja eristama uusi näitlejanägusid. 19. lennu maskidesse ja halli univormi topitud "Kalmuneiu" pole selles mõttes just kõige parem valik.

Mängupaik Tallinna vana elektrijaama turbiinisaali "võlvide" all pole paha leid. Noort teatrit on tehnitsistlikus ruumis ennegi tehtud, nüüd on 19. lennu kord proovida. Mis saab olla sellegi vastu, et noored näitlejad treenivad end, üritades setu lugulaulule mänguvaimu sisse puhuda.

"Kalmuneiu" on kokku kirjutanud lavakooli magistrant Anne Türnpu, paraku lavastusest see üsna liikumatu ettekanne suurt põhjust rääkida ei anna.

Õnneks need, kes folkloori ja ennastunustavalt trummepõristava pöörase teatri usku pole, võivad "Kalmuneiut" vaadata küll. Normeti kooli etendus kulgeb viisaka vaoshoitusega ja kõrvu lukku ei mürista. Ka ruum ise oma valge kivipõranda ja värviliste torudega on puhas kui ulmefilmis.

Eraldi võttes on Kersti Varraku väheste, aga tabavate detailidega kunstnikutöö ning hõbehallid türbid tüdrukute seljas efektsed. Samuti on oma ala meister Riina Roose sellegi kursuse laulma pannud, olgu peale, et pole veel seda kõla, mis eelmisel lennul – Pedajase laulval kursusel. Ju võtab "Kalmuneiu" mängukordadega jõudu juurde.

Ja õnneks on Draamateatris Hendrik Toompere lavastatud "Teega" tulevastel näitlejatel ideaalne visiitkaart. "Tees" saavad nad kõik mitut rolli, vastanditeni värvikaid tüüpe mängida. Teistest enam on sellest võimalusest lõiganud Eva Püssa ja Tiit Ojasoo.

Õnneks avati ka "Kalmuneius" maske. Andres Mähar seto kalevipojana näitab, et võib mängida kangelast, Janek Joost saab teha hobuseetüüdi.

Pärast "Kalmuneiu" esi-etendust astusid performanceiga ette kursuse neli noort lavastajat, Raoul Kurvitza juhendamisel. Pärast zhanrile kohast venitamist ja mässamist plastpudelite, tualettpaberirullide ja muu sellise kraamiga, võttis asi jõulisemaid tuure, kui läks "Kalmuneiu" paroodiaks.

Esietendus

KALMUNEIU

vana seto lugu regilaulu ja maskidega teatrikooli XIX lennu esituses

Kokku pannud: Anne Türnpu

Laulud seadnud ja õpetanud: Riina Roose ja Õie Sarv

Kunstnik: Kersti Varrak

Kursuse juhendaja: Ingo Normet

6. aprillil Energeetikamuuseumis