See, et eesti rahvas pidas rootsi malli järgi tehtud laulu parimaks, ei üllata. Küll aga see, et konksu neelas üsna üksmeelselt alla ka profimuusikutest rahvusvaheline zhürii. Märk sellest, et kohaliku professionaalse tantsumuusika lipulaev 2Quick Start saab hakkama mis tahes laadis laulu tootmisega. "Once in a Lifetime" annab silmad ette oma mallile, mullu võidu Rootsi toonud laulule "Take Me to Your Heaven" endale. Isegi Eda-Inese ja taustalauljate rootsipärane inglise keele hääldus töötab asjale kasuks. Euroopale jääb mulje, nagu oleks eestlased isegi selle stiilipuhtalt i-le täpiks välja timminud

Tõik, et eurolaulu loomine käib liistude järgi, ei välista ootamatusi. Meie seni kõige edukam eurolaulutandem Pajusaar & Pilvre on sõnastanud edu pandi: võidab see, kes teenib kõigilt keskmiselt punkte. Seekord läks teisiti. Nende "Over the Water Blue" teenis zhüriilt nii maksimumpunkte (sh Inglismaalt!) kui ka viimaseid kohti (Prantsusmaa). Sama meeskonna varasematest mitte kehvem eurolaul, ehk veel tihedamaks läbitöötatud. Kas vint keerati üle? Saatuslikuks saanud täius-likkus? Keskmise-reeglile vastas zhürii punkte kokku võttes hoopis tänavu Paju-saare-tiimist debütandina välja astunud Maian Kärmas oma mõlema lauluga.

Eestlaste kahe põhifavoriidi vahele, teisele kohale platseerus musta hobusena Hedvig Hansoni funky-duett. Siin lõi välja profizhürii muusikamaitse, Raadio 2 kuulajahääletus jättis selle laulu tagantpoolt kolmandaks. Võib arvata, et keskmise eestlase maitse ei erine keskmise eurooplase maitsest otsustaval telefonihääletusel. Omas laadis on Hedvigi rafineerituma maitse järgi kirjutatud, mässu-meelselt eurovõitlusel amee-rika traditsiooni välja mur-dev laul aga põhimõtteliselt ju samasugune parimate klisheede kokkukleepimine. Kui nädal tagasi eelkuulamisel kippus poiss-hääl domineerivale Hedvigile tapeediks jääma, siis nüüd kõlas duett võrdselt. Pole kahtlust, et stuudios annab sellest lihvida eesti popmuusika pärli.

Kokkuvõttes olid laulud tugevamad kui solistide vokaalne tase ja võistlusnärv. Tundub, et laulude tahapoole jäämise määras suuresti ka ebapuhas esitus. (Õnneks ei kuulnud varasema videosalvestus põhjal otsuse langetanud zhürii Eda-Inese ärakukkumist finaali otsekontserdil!)

Otselaulmises on Siiri Sisask teistest pika puuga üle. Kunagi sai nooruke Janika Sillamaa võimaluse laulda kõiki Eesti finaali pääsenud laule. Nüüd oleks Siiri Sisask (kes sai maksimumpunktid Eesti etalonmaalt Iirimaalt) säärast võimalust tõesti väärt!