Soojendus. Väike ribikardinatega WC. See on kergelt õõtsuv salong, mis tiirutab mööda ülikoolilinna poeparklaid. Pruudid, puudlid, püsimatud väikelapsed; blondid siniseks või valged mustaks. Astuge edasi! Raha pole? Lapp kätte ja bussi küürima.

Puudlijutt oli niisama nalja pärast. Juuksurid Anari ja Likka olevat Tartu prouade seas nii nõutud, et juhuslik sisseastuja ei pruugi isegi aega saada. Nad võivad rääkida kakssada sõna minutis ning on haiged ainult öösiti või pühapäeval. Siis on juuksuribuss suletud.

“Eelarvamusi on bussi suhtes tegelikult hästi palju. Mõnikord inimesed mõtlevad, et siin on külm. Siis me ütleme: jätke, jah, mantel selga, ja kui on vaja ainult otsi lõigata, siis müts ka pähe! Või küsivad: miks te sõidu pealt ei lõika?”

Naljatilgad. Kas siis bussi kõrvu lõikama tullakse!

Põhiliselt seisavad nad Karete poe juures või Annelinnas, varsti ehk ka Lõunakeskuse juures. Kliendid tulevad, jätavad auto otse akna alla ja lasevad endi eest hoolitseda. Hea mugav tulla, kunagi pole seda muret, kuhu auto parkida. Suvel käib buss üritustel, näiteks mootorratturite kogunemisel Jõgeva Treffil. Seal oli huvitav töö. Mootorratturid armastavad väga erilisi soenguid.

“Kell 23 panime kinni, tahtsime ise ka kontserdile minna. Siis trampisid ukse taga! Nii kui tulime hommikul bussi juurde koperdama, olid nemad kohe platsis. Vanadekodu on küsimas käinud, kas oleks võimalik tellida. Ikka on võimalik. Ainult et paari inimese pärast pole mõtet 20 km kaugusele sõita. Kui suudetaks päev ära planeerida, siis miks mitte.”

“Tahtsin just küsida, miks te maal ei käi.”

“Ei tasu käia, kui pole eraldi tellitud. Tegelikult tahaks suvel korraks Euroopasse minna, lihtsalt kogemuse pärast, saaks teistsugust juust katsuda. Praegu jääb asi selle taha, et kohapeal on tööd nii palju.”

“Ükskord tuli üks jube suur džiip. Soliidne mustas mantlis mees astus välja. Tulin siis teda teenindama, kas saan aidata – tema ütles: lubage, ma vaatan ringi. Tema jaoks oli see buss üllatus number üks ja ta kordas ainult ühte lauset: “Ei ole võimalik!” Mullu kevadel tuli üks välismaalane, rääkis mingit ilusat, vist itaalia keelt. Tahtis lihtsalt pildistada.”

Juuksuribuss on tore, juuksuribuss on vahva. Tummahambad tööd ei saa. Haige ei tohi olla. Eraelu ei tohi olla. Puhkust ei tohi olla.

“Puhkuse esimesel nädalal helistab ikka mõni klient. Nutab telefoni otsas – nii on vaja lõigata. Kui just piiri taga pole, siis muudkui helistavad. Ütlen neile: olen saarel, ei saa tulla. “Aga kui ma autoga vastu tulen?” Inimesed küsivad: kaua sa puhkad? Kaks nädalat. Nii kaua!”

“Selle Euroopa-reisi mõtte võiksite küll teoks teha.”

“Jah, teeme puhkusetööreisi. Võtame mehed, lapsed ja pudulojused randa kaasa, nagu mujal nende massaažilaudadega käiakse. Punud patse, lõikad lühemaks. Soojendusplaažiks võiks võtta Kabli ranna!”

“Kas teil konkurente on?”

“Ei ole näinud. Ega me ei karda ka. Sa võid bussi teha, aga tegijad peavad peal olema. Ainult idee ka ei toida.”

“Kas teil on selle võrra vähem kulusid, et bussis olete – ei pea renti maksma?”

“Ei ole kulusid vähem. Ja rendime parkimispinda, igal pool, kus käime. Kui parklas seisame ja teenust osutame, siis maksame selle eest.”

Eestlaste juuksed on niruvõitu. Sellised õhukesed ja haprad, kui just võõramaa verd soontes ei voola. Pole juukseid, pole probleemi. Seetõttu on eestlaste soengu sättimine erakordselt loominguline ja osavust nõudev töö. Anari lemmikud on pruudid. “Maniküür, soeng – kui ta siit välja läheb, hakka või ise pisarat panema.

Peigmees tuleb šampusega… See on nii meeliülendav.” Buss hakkab kõikuma, sest sisse astub daam punases. “Ma ei jäta jonni,” nõuab ta oma lõikust ja marsib tahaotsa välja. Ta saab oma tahtmise. Sellesama kõikuva bussi peal teeb küünetehnik Tiia peeni maalinguid. Kliendid ainult ahhetavad. “Kui ta kuskil salongis töötaks, teeks Picasso küüne peale!”

“Jah, töö on meil vaheldusrikas. Ükskord siin, teinekord seal.”

Eestlased ja nende bussid:

•• Kinobuss, verebuss, raamatukogubuss, pangabuss, kauplusbuss, valimisbuss, saunabuss, hambabuss, remondibuss, Looduse Omnibuss, füüsikabuss, muusikabuss, kunstibuss, teatribuss, internetibuss, töötervisebuss, Vilniuse turu buss