Evelyn Raudsepa koostatav artiklikogumik „Eesti tantsukunst: nüüd ja →“ koondab enamike olulisemate tantsukunstianalüütikute vaatepunkte. Raamatus kirjutavad nii kunstnikud kui ka teoreetikud, mis loob vaatepunkti liikumise: nii tunnetades, sõnastades tantsu seestpoolt kui ka analüüsides seda kaugemalt ja võttes arvesse kontekste.

Taavet Janseni, Liis Varese ja Andreas W uusimustöö tehnoloogia ning inimkeha suhetest vormistub näitusena „10 kummardust gravitatsioonile“. Väljapanek vaatleb kukkumise struktuuri kui tantsu olemuse väljendust, mille vastu ei saa ükski tantsusamm. Kaamera abil lammutavad näituse autorid kukkumise aatomiteks ja laotavad seinale.

Helikunstirühmitus Postinstrumentum toob lavale füüsilise tegevusergonoomika võimalused füüsilise helitekitajana ning komponeerijana lavastuses “Püha müra tihenemine”. Kuidas kõlab tantsuteater? Harjumuspäraselt on tantsuteatris olulisimaks ruumiosaks kujunenud põrand – lähim materiaalne partner liikuvale kehale. See ei ole olnud vaba valik, gravitatsiooni ahistav mõju on suurema osa lavaruumist muutnud raskelt kättesaadavaks ning seetõttu marginaalseks kunstiliseks materjaliks. Postinstrumentum annab seekord sõna ruumile ja kuulab ta ära.

Pärast raamatu esitlust, näituse avamist ja esietendust annavad sünnipäevapeole muusikalist hoogu Hannes Aasamets, Tagasi Tulevikku, Henri Hütt, Compound Minerals ja Rändtsirkuse poisid. Esietendus on juba välja müüdud, aga alates kella 21 on kogu DekaTants programm piletivabalt avatud kõigile.

Kümnendaks tegutsemisaastaks on Sõltumatu Tantsu Lava (aastani 2014 Sõltumatu Tantsu Ühendus) ennast sisse seadnud uutes ruumides Telliskivi loomelinnakus. STL on tantsukunsti arendav organisatsioon, mis toetab vabakutseliste tansukunstnike ja loovtruppide loome- ja etendustegevust pakkudes tegevusväljundit, arenguvõimalusi ning administratiivset tuge ideedele ja kunstnikele. Tuues välja uuslavastusi, pakkudes tantsukunsti residentuure, koordineerides regulaarset etendustegevust, korraldades tantsukunsti töötubasid ja meistriklasse ning kureerides nüüdistantsu debüütplatvormi PREMIERE on STL innovaatiliseks sulatusahjuks ning avatud ekspermentaalplatvormiks neile uue põlvkonna koreograafidele, kelle jaoks kunst ei saa iial valmis.

DekaTants juubelinäitus „10 kummardust gravitatsioonile“ jääb avatuks 20. juunini ja performance “Püha müra tihenemine” on laval veel 25. ja 26. novembril.