“Oleme kindlasti uhked, et seitsmekesi Ateena-koha kindlustasime,” ütleb Eesti koondise peatreener Jaan Tults. “Arvan, et meie alal on kvalifikatsioonitingimused ühed raskemad. Superaastal 1996 pääses ainult Jaanson Atlanta olümpiale. Nüüd on meiega võrreldes tagasihoidlikumas seisus soomlased ja rootslased, millegagi pole hõisata suurel spordimaal Ukrainal.”

Mulluselt MM-ilt pääsesid valitute sekka Eesti paarisaeruline ühe-, kahe- ja neljapaat. Nad pidid tulema oma paadiklassis 11 parema sekka ning täitsid eesmärgi kindlalt.

Kes sealt edasi ei saanud, peavad lootma tänavukevadistele valikvõistlustele, kus sõel päris tihe. Eesti pole matnud lootust, et ka roolijata kahepaat Ateenasse pääseb – selles paadis hoiab kumbki sõudja käes vaid üht aeru.

Põhiliselt on siiski tuntust kogunud meie paarisaerumehed, Jüri Jaanson tuli 1990. aastal ühelisel maailmameistriks. Jaanson võistleb siiani ning valmistub USA-s Augustas oma viiendaks olüm-piaks.

Ülejäänud koondislased said talvel harjutada Lõuna-Euroopas, ilmade soojenedes muutuvad

harjutamistingimused paremaks ka kodumaal. Täna-homme peetakse Pärnus suur ühepaatide võistlus, mis on ühtlasi ka katsevõistlus kahepaadimeeskonna komplekteerimiseks. Tults tahab kahesele anda hooaja eel spetsiaalse ettevalmistuse. Esimene MK-etapp toimub juba kuu aja pärast Poznanis.

Reeglid ei kohusta olümpiapileti teeninud mehi olümpial samas paadiklassis sõitma, need kohad teeniti riigile. Nõnda püüab Tults meeste tänavust vormi arvestades koostada optimaalsed paatkonnad olümpiaks. Ning kevad ongi proovimise aeg.

Mullu neljapaadi liidrid olnud Tõnu Endrekson ja Leonid Gulov võitsid veebruarikuus suure võistluse Andaluusias — kahepaadil. Mullusel MM-il sõitsid selles paadiklassis hoopis Igor Kuzmin ja Andrei Jämsa, Pärnu–Narva seganeljases istusid veel Silver Sonntak ja Andrei Šilin.

Tults aga ei luba, et kõik eespool nimetatud tingimata olümpiale pääsevad. “Noored pressivad alt kõvasti peale, näitasid end 6 km pikkusel ergomeetritestil heast küljest. Kui keegi väga jõuliselt edeneb, pole võimatu, et koondise koosseis muutub,” lausub Tults. Kindel peaks olema vaid see, et Jaanson võistleb ühepaadil.