Pressiüritus toimus Kultuurikatla väravas, kus filmiti „Stalkeri” tsooni tungimise episood. „See tähekombinatsioon UN, mis tähendab United Nationsi, ühinenud rahvaste organisatsiooni, maaliti selle korstna peale just seoses „Stalkeri” filmivõtetega ja ta on sellest ajast alles,” ütles Stalkeri festivali kuraator Andres Lõo. Kultusfilmi võttekohtadeks olid peale endise Tallinna elektrijaama ümbruse ka praegune Rotermanni kvartal ja mahajäetud elektrijaam Jägala jõel.

Stalkeri festival keskendub mitmesugustele üritustele. Kinos Sõprus näeb 24.–28. augustini Tarkovskile pühendatud filmiprogrammi. „Seal on pooleks dokumentaalfilmid Tarkovskist ja Stalkeri-viitelised mängufilmid,” rääkis filmiprogrammi lahti Lõo. „Nii kuulub sinna ka Veiko Õunpuu „Püha Tõnu kiusamine”.

26. augustil toimub aga Kultuurikatlas suur kontsert, kus esineb hulk eestimaiseid ja võõrsilt pärit muusikuid. „Osa esitatavast muusikast on loodud just festivali jaoks,” rõhutas Andres Lõo. „Nii näeb siin 26. augustil koos musitseerimas Erkki-Sven Tüüri koos oma poja Luri-Dag Tüüriga, kes tulevad välja eksklusiivse ühiskontserdiga.” Eraldi tõi Lõo esile ka soome elektronmuusika viljeleja Ilpo Väisäneni ja kodumaise Stylophonic Orchestra of Eurasia, kus musitseerivad Ülo Krigul, Mark Daniel ja Veiko Õunpuu. Esinejate seas on ka eesti ansambel Väljasõit Rohelisse. Bändi nimi langeb ühte vendade Strugatskite ulmejutustuse pealkirjaga, mille järgi Tarkovski oma kuulsa „Stalkeri” väntas. Kontsert algab kell kaheksa ja korraldajate sõnul jätkub seal kuulamist-vaatamist hiliste öötundideni.

Ihost Pärdini

Festivali raames ilmuv raamat-plaat-kassett „Stalkeri jälgedes” sisaldab esseid Mark Le Fanult, Peeter Lauritsalt, Mihkel Kleisilt ja Andres Lõolt. Raamat on paralleelselt eesti, inglise ja vene keeles. Illustratsioonideks aga on fotomaterjal, mille võttis üles Arvo Iho „Stalkeri” võtete aegu Jägalas. Komplekti kuulub ka heliplaat muusikateostega, millel on mingi seos Stalkeri-temaatikaga. Nii on seal näiteks Arvo Pärdi „Pari Intervallo”, mis on pärit tervikuna Tarkovskile pühendatud plaadilt „Arbos”.

Tarkovski valis Tallinna „Stalkeri” võtete kohaks pärast seda, kui esialgne võtete koht Isfara Tadžikistanis muutus maavärisemise tagajärjel filmitööks kõlbmatuks. Tallinnas toimusid võtted kahel aastal – 1977 ja 1978 –, kuna esimesel aastal üles võetud materjal osutus salapärastel asjaoludel praagiks.

Festivali filmiprogrammis olevates dokumentaalfilmides tuleb juttu Tarkovski dramaatilisest elusaatusest, sealhulgas „Stalkeri” võtetest. Näiteks kirjeldab Igor Maiboroda suhteliselt värske dokfilm „Rerberg ja Tarkovski: „Stalkeri” pahupool” Tarkovski ja tema operaatori Georgi Rerbergi tülliminekut.

Stalker

nüüdisaegsete muinaslugude festival

Millal: 24.–28. august 2011

Kus: Kultuurikatlas ja kinos Sõprus

Festivali koduleht: www.stalkertallinn.com