Lõppenud nädal tõstis süü-tuse talse lakke: Kosmoses esilinastus Hollywoodi ko-möödia, mille nimitegelane on 25-aastaselt ikka veel suudlemata ning eesti kõ-muajakirjas pajatas filmidiiva Ada Lundver, kuidas ta 26-aastaselt süütuse kaotas.

USA romantilise komöödia meistrid mängivad universaalsel äratundmisrõõ-mul. Ka "Ikka ilma suudluseta" puhul pole kahtlust, et see on välja timmitud kinopubliku keskmisele naljamaitsele ja probleemitaluvusele. Põhitegevus toimub koolis (tuleb tuttav ette kõigile, kes koolis käinud) ja ajalehetoimetuses (võtab võrku ajakirjanikud).

Toimetuses ja koolis

"Kurat, miks ma pean seda lugema konkureerivast väljaandest," karjub Chicago kõmulehe boss. Keegi lastakse lahti ja saabub toimetajahiire Josie Gelleri (Drew Barrymore) tähetund. Ta saab ülesande kirjutada lugu bossi peret parasjagu puutunud teemal "Üks semester keskkoolis".

25-aastane preili teeb end 17-seks ja läheb tagasi koolipinki. Oma kooliajast painavad Josie t ainult halvad mälestused. Suuklambriga paksu plikat hüüti siis Jäle-Josie ks ja tema unistuste poiss loopis teda munadega. Nüüd avaneb Josie l muinasjutuline võimalus vigade paranduseks.

Alguses kisub kõik muidugi vanasse rööpasse. Klassis on oma barbie-tüdrukute kolmik (nagu "Murieli pulmas") ja popkutt, kes tõrjuvad narri Josie kohe tarkpeadest luuserite ringi. Nagu india filmides, on säärastes koolilugudes oma kli-sheed: ühed on ilusad ja rumalad, teised prillidega ja targad.

"Kohtu" nimelisse klubisse luusereid ei lasta. Boss aga loeb konkureerivast väljaandest, et just selles klubis toimuvad sündmused, käib teismeliste tõeline elu, narkootikumide ja muu sellisega. Josie saab käsu end "Kohtusse" sisse süüa.

Filmi on kavalalt kokku kirjutatud erinevaid teemaotsi. Puututakse kõiki puudutavaid probleeme, aga mitte liiga pikka mõttetegevust nõudval moel. Algus naerutab jämedalt, teine pool kütab põnevusega. Lõpp on ameerika moodi õnnelik ja õpetlik: ärge kartke, saage iseendaks!

Josie Geller jätkab forrestgumpide rivi. Tänapäeva Tuhkatriinu ei saa olla ainult hea, vaid peab olema ka veider. Josie ootab 25-selt oma ühte ja õiget meest. Ta teab, et pingviinidel on just nii: nad ootavad kaua, aga siis elavad elu lõpuni koos.

Romantilise komöödia näitlejatüübid lüüakse üha selgemalt lahku löömakomöödiate bondi-tüdrukuest ja ämblikmeestest. Siin teevad ilma keskmise välimusega, aga hakkajad naised ja tundelised poiss-mehed. Nagu elus.

Shakespeare i kloon

Pärast "Armunud Shakespeare" edu ei saa seegi film Shakespeare ita. Josie õigeks meheks osutub kirjandusõpetaja Sam (Michale Vartan), kellega armastus edeneb Williami komöödia "Nagu teile meeldib" värsse mööda. Kogu kollane ajalehetoimetus koguneb salakaameraga Josie puhast armulugu jälgima.

Eks ta ole, dekadentsi päevad on jälle loetud, süütus läheb sajandialguseks jälle hinda.

Seksivabadust esindav naiskolleeg on selles filmis üsna ärapeetud olemisega. "Mina oma ballile ei jõudnudki, ainult parkimisplatsile," ohkab ta kadedalt, kui näeb Josie unistuse täitumist.

IKKA ILMA SUUDLUSETA

(Never Been Kissed, USA 1999).

Rezhissöör: Raja Gosnell

Osades: Drew Barrymore, Michael Vartan, David Arquette, Jeremy Jordan jt

Kinos Kosmos