Tallinna suvemuusikafestivalil esitatakse sel aastal ainult sümfooniamuusikat. Kaheksal kontserdil musitseerivad ERSO, Hortus Musicuse akadeemiline koor ja orkester, Hollandi Rahvuslik Noorte Sümfooniaorkester, Tallinna Poistekoor ja Helsingi Linnaorkester.

Varem välja kuulutatud Läti Rahvusliku Sümfooniaorkestri asemel astub üles Hollandi Raadiokammerorkester, mida dirigeerib Eri Klas. Suvemuusikafestivali alla mahub ka tulevärgiga sümfooniakontsert Võrus Tamula järve ääres.

Eesti Kontserdi asedirektori Aivar Mäe sõnul on festivali üheks eesmärgiks lasta kõlada eesti heliloojate suurvormidel. "Esimeseks katseks oli Eduard Tubina "Joonase lähetamine", nüüd tuleb ettekandele Artur Kapi oratoorium "Hiiob"," selgitas ta.

Viimati oli "Hiiobit" võimalik nautida 1943. aastal, ainuke teada inimene, kes seda kontserti kuulas, oli Hugo Leppnurm. Tänavusel suvemuusikafestivalil teevad peale ERSO oratooriumis kaasa Eesti Rahvusmeeskoor ja oratooriumikoor ning solistid Urve Tauts, Taimo Toomast, Mart Mikk ja Mati Palm. Oratooriumi dirigeerib Neeme Järvi.

Suvemuusikafestival on mõeldud suvelõpu kontserdisarjaks, mille vastu on väga suur huvi. Kahe müügipäeva järel on "Hiiobile" saada ainult 50, Beethoveni 9. sümfooniale 100 piletit. Läbi on müüdud kõik Tamula järve kontserdi piletid. Rohkem on vabu pääsmeid ülejäänud viiele kontserdile. Piletihinnad suurvormide kontsertidele algavad 50 kroonist, ERSO kontsertide odavamad pääsmed maksavad 30 krooni.

Vastselt remonditud Estonia kontserdisaalis teevad koorid praegu oratooriumi proove. Mäe sõnul kiidavad muusikud paranenud akustikat. Ta lükkas ümber dirigent Neeme Järvi väite, et riidest toolid võivad kõla kinni matta. "Toolide katteriide all on klaasriie, mis peegeldab heli puidust paremini," selgitas Mäe. "Täisefekti on muidugi alles siis kuulda, kui ka publik saalis on, sest inimesed takistavad heli. Kõige halvemad helikandajad on naised oma anatoomiliste iseärasuste tõttu. See ei tähenda aga muidugi seda, et naised ei tohiks kontserte kuulama tulla."

Mäe hinnangul ei ole lihtne Eestisse häid esinejaid tuua. Festivalil esinevate orkestrite Eestisse saamine on tema sõnul kolmeaastase töö vili.

Edukaks müügiks tuleb mõnikord klassikalise muusika kontsertidele lisada ka kommertslikkust, näiteks tulevärk ja kahuripaugud Tamula järve ääres.

Mäe sõnul peaksid suured suvekontserdid maakondades saama traditsiooniks. Järgmisel aastal toimub vabaõhu sümfooniakontsert Tõrvas.

Eesti Kontserdi uue hooaja avab 14. septembril Montserrat Caballé. "Kontserte, kuhu piletid kahe tunniga välja müüakse, tuleb lähimal ajal veelgi," lubas Aivar Mäe.

BETTY ESTER