Läänemaa Kultuurikeskuse asedirektori Martin Liiveti sõnul on eile alanud festivali tippürituseks amatöörteatrite festival "Interteaterfest", millest osavõtjaid saab täna õhtul näha läbi linna kulgevas karnevalirongkäigus.

Teatrifestivalil astub üles paarsada teatritruppi Saksamaalt, Lätist, Leedust, Venemaalt ja Soomest. Eestit esindavad Teoteater ja Minerva.

Festivalietendusi saab pühapäevani vaadata nii Läänemaa Kultuurikeskuse Teatriklubis kui Haapsalu lossivaremetes, tänavatel ja hoovides. Valge Daami päevade raames etendub ka juba 19. korda "Haapsalu Legend".

Keskajast peale end augustikuus ilmutanud Valget Daami on tänavu kõige parem vaadata pühapäeva öösel vastu esmaspäeva. "Daami ilmumist on raske täpselt ette ennustada, see, kas teda õnnestub näha, oleneb inimeste kannatusest ja valitud kohast kiriku käärkambri akna all," selgitas Liivet. "See, kes daami näeb, on õnnelik - selle nimel tasub ühe suveöö Haapsalule ohverdada."

Peale teatrifestivali toovad Valge Daami päevad Haapsallu mitmeid teisigi kontserte, näitusi ja spordivõistlusi.

Teravaid elamusi peaks pakkuma Valge Daami päevade raames Haapsalu lennuväljal toimuv üritus "Extreme", kus on võimalik mängida paintballi ja sõita lennukiga linna kohal.

Laupäeval on Haapsalus sallipäev. Korraldatakse sallilaatasid ja -oksjone. Pidu kulmineerub salliballiga, kus mängib Haapsalu Kammerorkester ja konferansjeeks on Hendrik Norman.

Põnevust pakuvad ka Valge Daami spordiüritused. Noortele toimuvad tennise- ja jalgpalliturniirid, lapsed saavad võidu joosta Chupa-Chupsi jooksudel. Spordivõistluste naelaks on laupäevane augustiõhtu kergejõustikuga, kus on koos Eesti parimad kergejõustiklased eesotsas Erki Noolega.

Liiveti sõnul rõhub Haapsalu suvist meelelahutust kavandades augusti peale. "Kui Pärnu on ennast suveüritustega ära nikastanud ja väsinud, suunavad inimesed oma pilgud Haapsalu poole," sõnas Liivet. "Kui Pärnusse minnakse end välja elama, siis Haapsalus saab puhata, nautida sumedat augustiööd, oodata Valget Daami ja suvele tagasi vaadata."

Lisaks suveüritustele punkti panevatele Valge Daami päevadele toimusid Haapsalus tänavu Augustibluus ja Tshaikovski kammermuusika päevad.

BETTY ESTER