Laupäeval Tallinna Raekoja platsil avatud kuueteistkümnendate vanalinnapäevade esimese õhtu haripunktiks kujunes juba teist aastat järjest Suvesümfoonia maestro Eri Klasi dirigeerimisel.

Seekord mängisid ERSO ja Tallinna Kammerorkester ainult Austria helilooja Johann Straussi tuntud valsse, sekka kõlas ka polkasid ja marsse. Eri Klasi arvates on see samm edasi, kui klassikalise muusika vabaõhukontserdil harjutatakse kuulajaid ühe autori loominguga.

Orkestrite kõrval astusid üles Venno Laulu Eesti poistekoor ja Tallinna Tehnikaülikooli meeskoor. Kaks kupleed muusikalist "Nahkhiir" esitas Nadja Kurem Estonia teatrist.

Tund ja viisteist minutit kestnud kontserdi ametlik osa lõppes valsiga "Ilusal sinisel Doonaul", ainsa lisaloona mängiti kaasakiskuvat Radetzky marssi.

Võrreldes eelmise aastaga oli kontserdikülastajaid vähem. Suvekontserdi korraldaja ja konferansjee Tarmo Leinatamm peab põhjuseks seda, et vanalinnapäevade korraldajad tegid vähe reklaami. Eelmisel aastal tegi Filharmoonia ise reklaami ja tulemus oli Leinatamme sõnul palju parem. "Tippüritusi tuleks ikka paremini välja pakkuda."

Vanalinnapäevade korraldaja Liisa Pakosta arvates oleks võinud üritust tõesti rohkem tutvustada. Viga annab tema sõnul järgmisel aastal parandada.

Tarmo Leinatamme arvates läks kontsert sel aastal paremini korda, sest iga aastaga õpitakse midagi juurde. Helikvaliteeti parandasid maapealsete kõlaritega asendatud spetsiaalsed PA võimandustornid. Ka lava oli Leinatamme hinnangul igati vanalinnapäevade vääriline.

Maestro Klasi arvates oli samuti tehnika seekordseks kontserdiks paremini ette valmistatud. "Lava oli uhkelt ehitatud ja kui ka ilm oleks mingi viperuse mänginud, oleks me sellest puhtalt välja tulnud," leidis dirigent.

Tarmo Leinatamm pidas Raekoja platsil korraldatava kontserdi paratamatuseks, et esimeste ridade kuulajad saavad tagapool olijatest parema elamuse. "Keerates heli nii kõvaks, et tagumised hästi kuuleksid, jääb jällegi esiridades heli kehvaks," selgitab Tarmo Leinatamm. "Vabaõhukontsertidel on ikka nii, et mõnes kohas on kuuldavus parem, mõnes halvem."

Pärast eelmise aasta kontserti kaalusid korraldajad, kas viia üritus üle Vabaduse platsile, et rohkem rahvast mahutada. Leinatamme sõnul kaalub siiski Raekoja platsi interjöör Vabaduse väljaku üle. "Raekoja plats on seda väärt." "Suvesümfoonia" esitamise päeval sai dirigent Eri Klas 58-aastaseks. Pärast kontserdi ametliku osa lõppu õnnitlesid maestrot linnapea Ivi Eenmaa, Kesklinna vanem Hannes Kuhlbach, orkestrite ja Filharmoonia esindajad. "Eilne kontsert ületas kõik, kuna see sattus minu sünnipäevale," oli dirigent vaimustuses. "Mul ei ole kunagi olnud nii palju külalisi. Loodan, et elurõõmust laval said osa ka kuulajad." Eri Klasiga ühel päeval on sündinud ka teine maailmakuulus eesti dirigent Neeme Järvi. Järvi, kes laupäeval sai 60-aastaseks, dirigeeris "Suvesümfooniale" analoogset kontserti Rootsis Göteborgi peaväljakul.

Tarmo Leinatamm soovis, et "Suvesümfoonia" saaks vanalinnapäevade lahutamatuks osaks nagu on vanalinnapäevad Tallinna lahutamatu osa.

Tallinna Filharmoonia korraldab vanalinnapäevade ajal Raekoja platsil iga päeva lõpuüritusi algusega kell 21.

BETTY ESTER