Europa Cantat XX kunstiline juht Raul Talmar selgitab, et tegu on väärika ja pika ajalooga üritusega, mis toimus esimest korda 1961. aastal Saksamaal eesmärgiga ühendada rahvaid keerulisel poliitilisel maastikul. Peakorraldaja Kaie Tanner täpsustab, et algne initsiatiiv tuli Saksamaa ja Prantsusmaa koorijuhtidelt nende maade vastasseisu leevendamiseks. Tallinn kandideeris festivali võõrustajalinnaks viis aastat tagasi ja sai korraldusõiguse tänu teiste kooriürituste edukale korraldamisele. Talmari sõnul ei ole Europa Cantat erinevalt paljudest kooriüritustest konkurss, vaid pigem on tegu ühise sooviga saada ja õppida paremaks. Tanner lisab, et see võistlusmomendita koorifestival on praegu maailma suurim ja rahvarohkeim üritus, kutsudes sel aastal kokku umbes 5000 lauljat Põhja-Euroopast Aafrikani.

Osalejate kummalised nõudmised

Raul Talmari sõnul pakub korralduslikku väljakutset muu hulgas eri kultuuriruumidest pärit inimestega suhtlemine. Kaie Tanner lisab, et mitmekultuurilisuse tõttu on üsna keeruline ka näiteks toitlustust korraldada, sest inimeste eelistused ja usulisest kuuluvusest tulenevad piirangud on erinevad ning nendega peab arvestama.

Meenutades ürituse korraldamisega seotud meeldejäävaid sündmusi, tuleb korraldajatel meelde, kuidas mõned osavõtjad tahtsid ilmtingimata ööbida vähemalt kolmandal korrusel, sest kartsid kurjategijaid, kes võivad madalamatele korrustele tungida. Kaie Tanner meenutab kapriisseid osavõtjaid, kes keeldusid ühissõidukitega sõitmast, sest kartsid, et neis on terroristide pommid.

Mõned osavõtjad tahtsid ilmtingimata ööbida vähemalt kolmandal korrusel, sest kartsid kurjategijaid, kes võivad madalamatele korrustele tungida.

Vaatamata festivali suurusest tulenevatele korraldustöö väljakutsetele on korraldajate arvates koostöö sujunud edukalt ning neile on palju vastu tuldud. Appi on tulnud koolid, lavameistrid, valgustajad ja paljude muude elualade esindajad, kes on suurürituse toimumise nimel muutnud puhkusegraafikuid ja remondiplaane.

Töine ja tõsine koorilauluriik

Kuigi festivali väisavad mitmekümne riigi esindajad, peab Europa Cantat’ kunstiline juht Raul Talmar koorilaulu Eesti üheks parimaks ekspordiartikliks. Ta märgib seejuures, et Eesti on küll väljapaistev ja pika kogemusega koorilauluriik, kuid ei tohiks sellegipoolest üleolevaks muutuda. Talmar lisab, et riikide koorilauljate tasemeid on keeruline võrrelda, sest nad kõik on erilised ning kõikjal maailmas leidub erakordseid koore ja koorijuhte, kellelt saaks palju õppida. Kaie Tanner üllatus, kui sai teada, et Euroopas leidub ligi miljon koori, sest see ületab teiste hobide harrastajate arvu, olles seega tohutu sihtgrupp. Ta lisab, et kuigi protsentides on koorilauljaid teistes riikides rohkem, tegeletakse Eestis sellega tõsisemalt ja töisemalt.

Festivali raames toimub nii palju kontserte, et kõiki külastada pole võimalik, seega tulevad kasuks mõned nõuanded. Raul Talmar toob välja ansambli The Swingles, kes on üks tähtesinejaid. Ta nimetab ka omapärast Rock’n Rollator Showd, kus eakamad ratastoolides inimesed astuvad rokkmuusika saatel üles. Vaatamata 50 osalejariigile ootab Talmar ka väga Eesti Filharmoonia kammerkoori, Eesti Rahvusmeeskoori ja teiste kodumaiste tippkooride kontserte. Peakorraldaja Kaie Tannerit huvitab väga Sise-Mongoolia noortekoor, kes on Euroopas esinenud harva ja kelle repertuaari kuuluvad nii klassikalised lood kui ka rahvuslik kurgulaul. Veel märgib ta ära Taani konservatooriumi lastekoori, Kataloonia rahvusliku noortekoori ja St. Stanislausi tütarlastekoori. Ta lisab, et kodumaiste nimekate kooride piletid on juba otsakorral.

Kuigi protsentides on koorilauljaid teistes riikides rohkem, tegeletakse Eestis sellega tõsisemalt ja töisemalt.

Peale kontsertide tullakse festivalile peamiselt töötubade pärast. Kaie Tanner märgib, et 30 õpituba on juba täis. Raul Talmar lisab, et kontserte on umbes sada ning nende sisud ja stiilid on väga eriilmelised. Samuti saab käia ateljeedes ja tutvuda muusikaga rahvalauludest kaasajani. Festivali raames toimub ka heliloojate ja dirigentide õpiprogramm. Tallinna vanalinnas toimub ka KooriÖÖ, mis pakub omajagu ainulaadseid võimalusi koorilaulu avastamiseks. KooriÖÖ raames toimuvad kontserdid vanalinna hoovides, aedades ja käikudes.

Festivali loosungi „A Million Ways to Sing” sünnist rääkides viitab Raul Talmar teooriale, et kõik inimesed on omavahel seotud umbes kuue isiku kaudu. Meie fenomen on miljon eestlast, kes on kõik omavahel seotud. Euroopas on miljon koori ja seega on miljon maagiline arv. Kuigi kõik eestlased ei laula, siis vähemalt kolme tuttava kaudu teatakse kedagi, kes laulab. Festivali loosungi „A Million Ways to Sing” tõlge „miljon viisi laulmiseks” on kalambuur, kus „viis” tähistab nii meloodiat kui ka moodust. Lauldakse kooris, autoga tööle sõites, duši all ja üldse igal pool, seega laul ühendab.