Tund aega kestva kontserdi 12 000 piletit müüdi läbi vähem kui kahe kuuga. Kuulajaid on oodata ka Soomest, Rootsist, Saksamaalt, Lätist ja Venemaalt. Kõik majutuskohad Võrus ja selle lähimas ümbruses on juba kinni pandud.

Eesti Kontserdi ning Võru linna- ja maavalitsuse korraldataval kontserdil esineb ERSO suurendatud koosseis, kus on ka lisajõude Estonia teatri orkestrist. Kontserti juhatab dirigent Eri Klas.

Tulevärgimehed peavad nooti lugema

Ettekandele tulevad Georg Friedrich Händeli "Veemuusika" ja "Kuninglik tulevärgimuusika". "Veemuusika" kirjutas Händel 1717. aasta kevadel Londonis Thamesi jõe ääres Inglise kuninga George I auks toimunud pidustusteks.

"Tulevärgimuusika" kõlas esmakordselt samuti Inglismaal, Londoni Green pargis 1749. aastal. Händel kirjutas selle muusikateose Aacheni rahulepingu sõlmimise puhuks. Sajandeid tagasi toimunud kontserdil oli samuti koos 12 000 inimest, nagu on Tamula järvegi äärde oodata.

"Ajalookroonikad räägivad, et Londoni kontsert vedas pisut viltu - tulevärgist ja kahuripaukudest ei tulnud midagi välja. Loodetavasti läheb Võrus paremini," rääkis Eesti Kontserdi toimetaja Elle Himma.

Himma sõnul on kontsert tehniliselt raskesti teostatav, sest muusika ja ilutulestik peavad kokku minema. "Kui rakett õhku lastakse, ei lähe ta aga taevas kohe lahti. Kontserdi õnnestumiseks on vaja, et tulevärgimehed oskaksid nooti lugeda ja teeksid orkestriga koostööd," selgitas Himma.

Massiivse vabaõhuürituse jaoks on Eesti Kontsert tellinud spetsiaalse võimenduse. Korraldajad on valmis ka selleks, et kontserdipäeval võib vihma sadada. Halva ilma tõttu ei ole kavas üritust ära jätta, kuid leppida tuleb kontserdi ajalise nihkumisega ja märgade vaatamiskohtadega.

Londonis Thamesi ääres toimunud kontserdist inspireeritud üritust on ette valmistatud poolteist aastat. "Dirigent Eri Klasi töögraafik on väga tihe. Ka võttis aega ürituse müümine," selgitas Võru maavalitsuse kultuuri- ja spordiosakonna juhataja Peeter Laurson.

ööbimispaika on võimatu leida

Tänaseks on Võrus ja sellest 100 kilomeetri raadiuses kõik majutusasutused välja müüdud, ööbimiskohta on võimatu leida. Hädaolukorras on Laursoni sõnul võimalik peavarju saada Võru kooli aulas. Samuti saab telkida Lõuna-Eesti looduses.

Transpordi, liikluse ja ummikute peale on võrulased juba mõelnud. 23. augustil Võrumaale jõudnud leiavad parklad üles viitade järgi. Eraldi parkimiskohad on autodele ja bussidele. Autoparkla asub linnast kaugemal, sealt viiakse inimesed kontserdipaika ja tagasi bussidega.

"Kes juhtnööride järgi liigub, see hätta ei jää," arvas Peeter Laurson. "Samuti on võimalus Võrru varem kohale tulla ja kaunist loodust nautida." Kontsertplatsile hakatakse inimesi laskma kella kuuest õhtul.

Kontserdipileteid levitanud reisibüroo Viru Tuur müüs pääsmeid erinevatel messidel välismaal. Reisibüroo Võru esindaja Eda Veeroja sõnul on välismaalt inimesi tulemas paari tuhande ringis. "Me pakkusime nii turistidele kui ka eesti inimestele ühe- ja kahepäevaseid pakette, mis sisaldasid transporti alates Tallinnast, majutust ja toitlustamist," sõnas Veeroja.

Peeter Laursoni sõnul järgmisel aastal kindlasti sellist üritust ei toimu, sest kontserdi ettevalmistamine on raske. "Võru asub Eesti ääremaal, see paneb tööle oma pitseri," sõnas ta.

BETTY ESTER