Sel suvel võistlevad Võrus Tamula kaldal kaks muusikaüritust – 20. augustil algab kolmepäevane Tamula järvemuusika festival ning nädal hiljem “Tulemuusika” kontsert. Festivali tähed on Chris De Burg, Koit Toome ning Eri Klas Tampere Filharmooniaorkestri ees.

28. augusti “Tulemuusika” poolteisetunnist ilutulestikku saadab Peeter Vähi heliteose “Tamula kollaazh 1999” esiettekanne. Taevasse lendab 10 000 mürsku, millest osa lasevad õhku helikopterid. Ilutulestik läheb maksma üle kahe miljoni krooni.

Korraldajate sõnul on Vähi tulemuusika pikim kogu ulatuses spetsiaalselt ilutulestikuga kokkukirjutatud heliteos. Selles osalevad ERSO muusikud, Hortus Musicus, Siiri Sisask. Muusika salvestatakse duubelplaadile, mis ettekande õhtul ka müügile jõuab.

Kuna “Tulemuusika” peakorraldaja Jüri Luik on pürotehnikafirma omanik, siis on ka üritusel esikohal just ilutulestik.

Vähi muusika mängib süva- ja levimuusika piiril. Helilooja kirjutas tulevärgimuusikaks kokku oma neli varasemat teost, tehes uued arranzheeringud, lisades uusi foone, hääli ja müra.

Vähi tulemuusika esimese osa “The Flutish Kingdom” idee pärineb renessansi pimedalt heliloojalt Jacob van Eyckilt, seda saadab suhteliselt madal ja rahulikumate toonidega ilutulestik.

Jazzi ja rocki varjundiga Kalev Mark Kostabi maalidest inspireeritud teine osa on valminud koostöös Siiri Sisaskiga. “Olemine ja mittemidagisus Kostabi töötoas” linastus mõni päev tagasi ka ETV-s.

Kolmas, folkloorne osa “Saatus” on sündinud koostöös Kirile Looga. Õhtu kulminatsiooniks saab apokalüptilistest meeleoludest kantud “2000 aastat pärast Kristuse sündi”.

Kolmepäevase Tamula festivali korraldab firma BDG ning “Tulemuusika” teeb Jüri Luik oma firmaga Ilutulestiku Keskus P&P.