Helilooja ja žürii liikme Märt-Matis Lille sõnul oli konkursi tase väga kõrge ja lõppvooru pääsenud teostest väärinuks võitu mitmed. Tüüri teos aga Lille sõnul eristus ja ka üllatas. Žürii hinnangul oli “Solastalgia” näol tegemist žanripiire ületava teosega, mille algne, kontserdile ootuspärane virtuoossus kasvab üllatuslikult üle valusalt humanistlikuks tõdemuseks vastutustundetu inimtegevuse tagajärgede üle. Sellisena on "Solastalgia" ühtlasi ka omalaadne hoiatusteos, mis näitab, et katastroofid pole niivõrd pahatahtlikkuse, kuivõrd inimliku ükskõiksuse tagajärg. Tüüri teos on ümbritsevat tundlikult tajuva kunstniku vastus tänapäeva maailma aktuaalsetele probleemidele.

Erkki-Sven Tüür alustas oma muusikuteed 1970. aastate teisel poolel progressiivrocki ansambli In Spe liidrina. Tema professionaalne helilooming sai tuntuks 1980. aastate keskel. Läbimurdeteoseks kujunes 1989. aastal valminud "Insula deserta", mille esiettekandele Soomes (Kesk-Põhjamaa Kammerorkester Juha Kangase juhatusel) järgnesid mitmed välistellimused nii Soomest kui kaugemalt. Heliloojalt on teoseid paljud maailma mainekaid orkestrid ning Tüüri helitööd on kõlanud paljudel festivalidel.

1995. aastal jõudis Tüüri Reekviem (Peeter Lilje mälestuseks) UNESCO heliloojate rostrumil Pariisis soovitatud teoste hulka. Erkki-Sven Tüüri teoseid kirjastab Edition Peters, ka Fennica Gehrman. Autoriplaate Tüüri muusikaga on andnud välja ECM, Ondine, Warner, EMI Virgin. Tüüri albumid "Magma" (Virgin Classics) ning Seitsmes sümfoonia/ Klaverikontsert (ECM) on olnud Gramophone Awardi nominendid.

LHV Au-tasu žürii tõstis konkursil esile ka noort heliloojat Madli-Marje Sinki, kelle konkursile esitatud teose “AH-64 APACHE / “Sumiseja, sumiseja…”” helikeel trotsib iseteadlikult eesti muusikas valitsevat esteetikat ja on seetõttu muusikamaastikul justkui uus sähvatus. Žürii tõi rõõmustava küljena esile nii võidutöö kui ka paljude teiste teoste esituse kõrget taset.

Preemia annab välja LHV Pank. Konkursi partnerid on Eesti Heliloojate Liit, Eesti Muusika Infokeskus, ERSO ja Eesti Rahvusringhääling / Klassikaraadio.

Eesti Muusika Päevad (EMP) on esiettekannete festival ja aasta nüüdismuusika tippsündmus Eestis, mis koondab valdkonna rahvusvaheliselt tunnustatud tegijad.