Euroopa kultuuripealinna tiitlile kandideerv Tartu toob lisaks publikule mugavustsoonist välja kolm lavastajat, kuus ooperisolisti ja kuus näitlejat. Lähteülesande etendada 45 minuti jooksul nelja osatäitjaga ehk kahe ooperisolisti ja kahe näitlejaga omal vabal valikul üks maailmakuulus ooper, võtsid vastu Eesti Draamateater, Ugala Teater ja teater Must Kast.

Etenduvad Uku Uusbergi „Don Giovanni“, Ott Aardami „Võluflööt“ ja Lennart Peebu „Madame Butterfly“.

Tartu linna päeva kunstilise juhi Reigo Tamme sõnul ei ole lavastajate eesmärgiks ooperisümbioosidena sündivatel etendustel kõigi teada-tuntud süžeenüansside läbimängimine. "Tulemus on küll peategelastest, kuulsamatest aariatest-duettidest ja suhete keerdkäikudest inspiratsiooni ammutanud, kuid juba oma uute autorite nägu. Välistatud ei ole ka uued lõpplahendused," kommenteeris Tamm.

Varasemalt ooperites mitte üles astunud näitlejatest löövad Ugalast kaasa Luule Komissarov ja Laura Kalle ning Draamateatrist Karmo Nigula ja Uku Uusberg. Viimane on samaaegselt ka ühe ooperisümbioosi autor ja lavastaja. Kolmanda sümbioosi koosseisu kuuluvad Musta Kasti näitlejad Kaija M. Kalvet ning Mihkel Kallaste. Teistsuguseks kogemuseks on 29. juunil sündivad esietendused ka kuuele ooperisolistile: Maria Listrale, Pirjo Jonasele ja Tuuri Dedele ning Rasmus Kullile, Tamar Nugisele ja Simo Breedele. Kõiki kolme ooperisümbioosi saab Tartu linna päeval näha kaks korda.

Tamme sõnul peaks autorite-lavastajate ning ooperisolistide ja sõnateatri näitlejate jaoks uudne väljakutse huvi pakkuma väga erinevale publikule. "Põnev on see kindlasti nii ammustele ooperisõpradele, kel huvitav 45 minuti pikkustest kontsentreeritud versioonidest äratundmisrõõmu leida, kui neile, kes ei ole varem kas soovinud või osanud ooperile võimalust anda."

Tartu linna päeva lõpetab kell 21 Raekoja platsil toimuv galakontsert, kus kõlavad maailmakuulsatest ooperitest pärit aariad. Kontserdil on kaastegev Tartu ülikooli sümfooniaorkester ja dirigent Taavi Kull. Galakontserti konfereerib näitleja Raivo E. Tamm koos Tartu linna päeva kunstilise juhi Reigo Tammega.

Teatritega koostööni kasvanud festival Ooperisümbioos 3 teeb Tartu linna päeval teatrikunstile kummarduse veel ka keskpäevase kontserdiga Pirogovi platsil. Kell 12 algab kontsert „Teatrilaulud Pirogovis“, mis pakub nii äratundmist kui põnevaid leide. Muusikalidest ja lavastustest pärinevaid laule esitavad Vanemuise teatri solistid Karmen Puis, Merle Jalakas, Valentina Kremen, Jaan Willem Sibul ning näitleja Veikko Täär. Soliste saadab Tartu Saksikoor Toomas Petersoni juhendamisel.

Kell 15 saab Vanemuise kontserdimajas nautida Paavo Piigi amüsantset kontsertetendust „Diiva“, mis põhineb metsosopran Annaliisa Pillaku ülestähendustel muusikamaailmast. Laval on ta ise koos pianist Siim Selisega.