Tartu linna päev saab alguse 29.06 kell 10 linnapea Urmas Klaasi hommikukohviga Shakespeare’i kohviku terrassil, kus linnapea uurib, kuidas tartlased elavad, ning räägib linnavalitsuse tegemistest. „Kui esmaspäeva hommikul sajab, siis jääb hommikukohv ära – kohvikusse sisse me seekord ei kogune,“ rõhutab linna päeva kunstiline juht Reigo Tamm. Ta palub kõigil huvilistel end hommikukohvile registreerida telefonil 1789 või linna päeva kodulehel www.tartulinnapaev.ee.

Kell 12 oodatakse publikut videokontserdile „Saabumine Tartusse“, mida näeb paralleelselt nii Tartu linna päeva kodulehel kui ka linna päeva Facebooki kontol. „Eks Tartusse saab saabuda mitut moodi – autoga, rattaga, jalgsi, varsti ehk jälle lennukigagi. Aga meie kontserdi väga vahva seltskond saabub linna lodjal,“ tutvustas Tamm. Autoriloomingut esitlevad näitlejad, muusikud ja laululoojad Mari Jürjens, Sandra Üksküla Uusberg (Tallinna Linnateater) ja Kristjan Üksküla esitavad sama repertuaari, mida oleksid pidanud samal kellaajal algselt esitama Tartu Maarja kirikus. „Draamanäitlejaid on ooperisümbioosid juba mitu aastat Tartusse külla toonud, nüüd saime erilisema juunikuu tõttu kampa veel ka Emajõe,“ muigas Tamm.

Linna päeval võib pärastlõunal Tartu peal otsa joosta lõõtsamängija Henrik Hinrikusele ja mandoliinimängija Tanel Sakritsale. Neil on alati hea tuju ning linna päeval sätivad end südalinna kanti mängima kell 12, kell 15 ja kell 18.

Lisaks traditsioonilistele ametitele nagu linnapea, linnaarhitekt ja linnasekretär tegutsevad Tartus ka linnajänes ja linnakirjanik. Sellest suvest alates on Tartul ka linnaklaver, mis hakkab aeg-ajalt natukese etteteatamisega või sootuks ootamatult linnaruumi ilmuma. „See on suvine ja pigem täiesti ootamatu majesteetlik külaline, kelle ilmumine linnaruumi toimub harva lõpuni kooskõlastatult. Pigem kohtute temaga hea õnne peale, vahel lihtsalt juhtute olema täpselt õigel ajal täpselt õiges kohas,“ kergitab Tamm pisut saladusloori. Tartu linnaklaveri esmailmumine – aga ainult hea ilma ja õnnega – toimub 29. juunil ajavahemikus 12.00–20.30 igal täistunnil ning külla tulevad Olav Ehala, Sten Heinoja ja Sven-Sander Šestakov.

Lisaks lüüakse õhtupoolikul Emajõel sõitval lodjal lahti jõekontsert „Ära jäänud laulud“, kus sopranid Pirjo Jonas (Teater Vanemuine) ja Maria Listra, tenorid Ramus Kull (Teater Vanemuine) ja Reigo Tamm (RO Estonia), baritonid Simo Breede (Teater Vanemuine) ja Tamar Nugis ning Koit Toome. Nad esitavad kesklinna kandis Emajõel paljusid laule neist etendustest ja kontsertidest, mis sellel kevadel ära jäid. Jõelt tehakse sügav kummardus ka 150. sünnipäeva tähistava Vanemuise teatri suunas. Klaveril saadab soliste pianist Piia Paemurru. Jõekontserdi helirežissöör on Tanel Klesment.

Tartu linna päeval toimuvad ka linna medalite üleandmine ja „Tartu kaunis kodu 2020“ parimate autasustamine, kuid kuldpulmapaaride õnnitlemine toimub seekord septembris.

Rohkem infot leiab siit.