„Ooperisümbioosi lähteülesandeks on 45 minutiga tutvustada ühte maailmakuulsat ooperit vaid kahe solisti ja kahe näitlejaga. Abiks võib olla ka pianist. Lavastaja valib sümbioosi koosseisu näitlejad enda koduteatrist,” selgitab ideed Tartu linna päeva kunstiline juht Reigo Tamm. „Eelmise aasta sümbioosid õnnestusid lavastajatel nii hästi ning võeti publiku poolt nii suure huviga vastu, et tundus patt mitte jätkata.“

Nii etenduvad seekordsel linna päeval kaheksa näitleja ja kaheksa ooperisolistiga esimest ja viimast korda Ivar Põllu „Lendav hollandlane“, Tiit Palu „Figaro pulm“, Filipp Lossi „Ruslan ja Ludmilla“ ning Piibu ja Tuudu „Hansuke ja Greteke“.

Tartu Uue Teatri ooperisümbioosi koosseisu kuuluvad lisaks lavastaja Ivar Põllule veel näitlejad Mart Aas ja Siim Angerpikk ning ooperisolistid Karmen Puis ja Tamar Nugis. Vanemuise sümbioosi on lavastaja Tiit Palu kutsunud näitlejad Maria Annuse, Priit Strandbergi ning solistid Kadri Kõrveku ja Raiko Raaliku. Vene Teatri sümbioosi paneb teatri kunstiline juht Filipp Loss kokku näitlejate Alexandr Domowoy ja Dan Jeršoviga, solistid on Elena Bražnik ja Mehis Tiits. Piip ja Tuut haaravad sarvist lasteooperil ning on solistideks kutsunud Tuuri Dede ja Maris Lilosoni.

Tartu linna päeva lõpetab 29. juunil kell 21 Raekoja platsil algav galakontsert, millega ühtlasi tähistatakse Tartu Ülikooli sümfooniaorkestri kümnendat sünnipäeva. Koos juubilariga astuvad üles kolm suurepärast instrumentalisti – Sandra Vabarna (torupill), Heigo Rosin (marimba) ja Maria Mutso (tšello). Lisaks kuuleb Pirjo Jonase, Maria Listra, Reigo Tamme, Rasmus Kulli ja Simo Breede esituses maailmakuulsaid duette ja ansambleid ooperitest ja operettidest. Galakontserti dirigeerib Taavi Kull ja konfereerib armastatud näitleja Andrus Vaarik.

Erinevaid ettevõtmisi toimub Tartu linna päeval 29. juunil ja sellele eelneval päeval veel. Kahe päeva sisse mahub lisaks ooperisümbioosidele näiteks Tartu uute linnaliinibusside tutvustamine, koostöös TÜ Kliinikumi Lastefondiga tuhandete pallide heategevuslikul eesmärgil Vanemuise mäest alla veeretamine ning filmi „Grease“ laula-kaasa seanss Elektriteatri välikinos.

Lisaks on 29. juuni „Virtuaalreaalne Tartu 1913“ avapäev. VR-seadmete laenutus, mis pakub unustamatu võimaluse rännata sajanditagusesse Tartusse ehk 1913. aasta augustisse. Ka võõrustab Tartu sellel päeval ESTO 2019 programmi ning Tartu kirjanikud kogunevad seekord raamatulaata pidama 28. juunil. Ligi 70 autoriga raamatulaada telk ootab lugemissõpru Ülikooli tänaval Vanemuise teatri ees kell 11–17.

Iga ooperisümbioosi saab Tartu linna päeva jooksul näha kaks korda, ajakavaga saab tutvuda siin.