Eesti teatrite suvelavastuste nimistu on mõne aastaga üha vägevust kogunud ja annab juba talviselegi vaat et silmad ette.

Avalöögi teeb Draamateater 2. juunil Madis Kõivu näitemänguga "Kui me Moonsundi Vasseliga kreeka pähkleid kauplesime, siis ükski ei tahtnud osta". Lavastab Priit Pedajas, mängus on esitähed Ita Ever, Kersti Kreismann, Andrus Vaarik, Ain Lutsepp. Külalistena teevad kaasa Rein Oja ja Laine Mägi. Väljas on ka teatri noored kandvad jõud Jan Uuspõld, Taavi Teplenkov jt.

Kõiv küll, aga komöödia. Tegelased on tänapäevast ning räägivad jälgitavat viru murrakut. Komöödia perest, kes otsustab tagastatud tühja mõisamajja hotelli ehitada. Õed ja vennad, kes ei tea, kas nad ikka on õed-vennad, tahavad hotellile nimeks "Soodom ja Komorra". Kõige keskel troonivad nende lakkamatult jutustav ema (Ever) ning kaks vanameest (Vaarik ja Lutsepp), kes püüavad kotitäit kreeka pähkleid maha müüa.

Twain lavaaugus

Väikses saalis näitab Draamateater mullusuvist "Tribaadide ööd". Strind-bergi, tema näitlejannast naise ja tolle sõbratari armukolmurka mängivad Raimo Pass, Merle Palmiste ja Garmen Tabor. Per. O. Enquisti näidendi lavastas Katri Kaasik-Aaslav.

Sagadi mõisas mängib Tõnis Mägi neljandat suve parun Tusenbachi. Mikk Mikiveri aristokraatses Tshehhovi-lavastuses püüavad nimiosades pilku Maria Klenskaja, Angelina Semjonova ja Külli Koik.

Linnateatri lavaaugus esietendub 5. juunil Mark Twaini lastelugu "Prints ja kerjus". Äravahetamiseni sarnast printsi ja kerjuspoissi mängivad kursusevennad Indrek Sammul ja Tõnno Linnas (külalisena Endla teatrist). Kaasa seiklevad Liina-Riin Olmaru, Katariina Lauk-Tamm, Marko Matvere, Andres Raag jt.

Raamatu kirjutas kogu pere lavalooks Peeter Sauter, lavastab Jaanus Rohumaa.

"Printsi ja kerjust" mängib Linnateater 15 õhtul juunis ning ka augustis.

Linnateatri lavaaugu kõrval on Eesti teatrisuve teiseks mekaks tõusnud Emajõe Suveteater. "Robin Hoodi" ja "Ronja" järel mängitakse tänavu Shakespearei "Suveöö unenägu".

Kaasa teevad jätkuvalt nii Vanemuise kui ka teiste teatrite näitlejad. Buck on Hannes Kaljujärv, armuunest pimestatuid noori mängivad Marika Barabansht-shikova (Helena), Karin Tammaru (Hermia), Ardo Ran Varres (Lysander) ja Veiko Täär (Demetrius), kuninglikud rollid on Epp Eespäeval ja Riho Kütsaril, kaasa mängivad Margus Jaanovits, Aivar Tommingas, Indrek Taalmaa, Jüri Lumiste jt.

Lavastuse helilooja on Ugala tippmees Peeter Konovalov. Toomemäe ohvrikivi loodusesse sulanduva kujunduse loob tänavugi kunstnik Piret Räni. Publiku selja taha kujundatakse Shakesperei Globe teatri vaimus hiigelsein. Nii tekib Emajõe Suveteatri uus nummerdatud istekohtadega mänguruum blue dream stage, mis mahutab täpselt 450 vaatajat.

Kuna paljud Vanemuise näitlejad on haaratud Emajõe Suveteatri projekti, siis oma suvelavastust teater ei tee. Küll aga kureerib Tartu teater mullu Pirita kloostris etendunud Margus Kasterpalu & Ilmar Raagi projektlavastust "Viimne võttepäev". Sel suvel mängitakse eesti kultusfilmi "Viimne reliikvia" sünnilugu interpreteerivat lavastust kolmel õhtul Taevakojas.

Jõudu, külamees!

Tänavu möödub "Viimse reliikvia" sünnist 30 aastat. Sündmust austatakse 23.-25. juulini suurema kokkutulekuga filmi ühel legendaarsemal võtteplatsil Taevaskojas, kus teaduskonverentside kõrval näidatakse ka "Viimset võttepäeva".

Pirital lavastust ilmselt enam ei mängita, küll on aga võimalik, et see reisib teistesse Eesti linnadesse.

Pärnu teatri Endla suvelavastus "2000 aastat elu Eestimaal ehk piknik Reiu jõel" peibutab juulis Paikuse valda Reiu jõe kaldale vana raudteesilla juurde. Teksti kirjutas eesti näitekirjanduse uus täht Jaan Tätte, lavastab Raivo Trass. Selle loo sisuks on eesti ja eestluse ajalugu enesekriitika, huumori ja traagika kaudu. Vaatemäng toimub elava muusika saatel (helilooja Tõnu Raadik) nii jõel, mõlemal kaldal, kui ka sillal.

Mängivad Pärnu näitlejad Katrin Valkna, Sepo Seeman, Aare Laanemets, Peeter Kard, Jüri Vlassov, Lii Tedre, Tene Rubel jt. Lavastab Raivo Trass.

Ka Nukuteater astub ette maailmaklassikaga: 17. juunil esietendub siin Saint-Exupery, mille on lavastanud nimekas vene lavastaja Valeri Volhovski.

Ugala neljast kahurist

Rahva Vargamäele voorima pannud Ugala põrutab sel suvel koguni "neljast kahurist".

Vargamäel mängitakse kolmandat suve Tammsaare "Tõde ja õigust". Andres Noormetsa lavastuses Andrese ja Pearuna kemplevad Hannes Kaljujärv ja Jaan Rekkor on jätkuvat publikumenu väärt.

Uue lavastusena lisandub uhkelt "Tõe ja õigusele" Tammsaare "Juudit"! Siingi on lavastaja Andres Noormets nõusse saanud pööraselt huvitava külalispeaosatäitjate koosluse Anne Reemann, Peeter Volkonski, Hendrik Toompere juunior.

Ugala toob teatrit ka Tallinna, Dominiiklaste kloostri õuele. "Kolm armastust Agnes von Zapse vastu" on uus teatritekst, mille teatraalsete kirjandusseoste meister Margus Kasterpalu on kokku kirjutanud Hesse, Bornhöhe ja Gert Helbemäe ainetel. Lavastaja Ingomar Vihmari trupis on näitlejad Piret Rauk, Gert Raudsepp ja Andres Leppik.

Lastele toob Ugala Viljandi Lossimäel välja Hannu Mäkelä "Härra Huu", kus nimiosa mängid Arvi Mägi. Lavastab Aare Toikka, esi-etendus on 5. juunil.

Neli Shakespearei

Mullu vaimustas suvelavastustest nii publikut kui ka kriitikuid kaks Shakespearei lavastust, mida näeb ka tänavu.

Mustpeade maja romantilisse sisehoovi kujundatud õlletoas mängib VAT teater ülilustitavat "Cymbelinei" Tallinna vanalinnapäevadel 3., 4. ja 6. juunil. Rein Aguri vaimukat lavastust võib julgelt soovitada kogu perele.

"Kuningas Johni" Kuressaare lossimüüri võimsal taustal, Ingo Normeti lavastuses ja Saaremaa harrastusnäitlejate haaravas esituses näeb 23., 24. ja 25. juulil.

Oodata on kaht uut paljulubavat Shakespeare-i vaatemängu: Rakvere teater toob 11. juunil Rakvere linnuses välja Shakspearei kurikuulsa shoti tragöödia. "Macbethi" lavastab Ain Prosa. Nimiosas on Üllar Saaremäe ja tema kuri leedi Anu Lamp, teistes osades mängivad Tarvo Sõmer, Erik Ruus, Peeter Jakobi.

Esimest korda tehakse teatrit linnuse seni suletud olnud sisehoovis. Sellesse katusealuse uude väiksesse teatrisaali mahub 200 inimest. Rakvere suvelavastust mängitakse 18 õhtul.

Ka Emajõe Suveteater on oma kolmanda hooaja hitiks valinud Shakespearei, tema komöödia "Suveöö unenägu". Lavastab rootslane Finn Poulsen, kel on kõva tagatiskiri taskus Shakespearei "Kaheteistkümnenda öö" ülimenuka lavastusega Vanemuise teatris.