Vanemuise teatris esietendub täna peagi saja-aastaseks saav Eduard Vilde draama „Tabamata ime”, mille tõlgendamisega on vaeva nähtud mitmel korral. Seekord kehastab Hannes Kaljujärv klaverikunstnik Leo Saalepit, kes kannab endas võõral maal saavutatud kuulsuse taaka. „Tabamata ime” lavastab Vanemuise väikeses majas Roman Baskin, kellele see on juba mitmes töö Emajõe Ateena teatritemplis. Veel teevad näitlejatena kaasa Liina Olmaru, Merle Jääger, Aivar Tommingas, Raivo Adlas, Kais Adlas, Marika Barabanštšikova, Liisa Pulk, Karol Kuntsel jt. Lava on kujundanud Ervin Õunapuu, kostüümid Reet Aus.

Rakvere teater on aga leidnud põneva teatriteksti briti näitekirjandusest. Shelahg Stephensoni „Eksperiment õhupumbaga” on olnud tuntud juba mõnda aega ja seda on etendatud mõneski teatris. Teose loomine on saanud inspiratsiooni 18. sajandi maalikunstniku Joseph Wrighti õlimaalist „Eksperiment linnuga õhupumbas”, mis ripub Londoni Rahvusgaleriis. Vaimukaks nimetatud tüki tegevus toimub paralleelselt 18. sajandis ja tänapäeval, mõlemal juhul on laval teadlaste seltskond. „Eksperimendi õhupumbaga” lavastab Peeter Tammearu, mängivad Margus Groznõi, Lauri Kaldoja, Natali Lohk, Maarika Mesipuu, Tiina Mälberg, Toomas Suuman jt.

Nädala pärast on aga oodata teatrisse põnevat kultuurilugu. Jaan Poska majas Tallinnas Kadriorus etendatakse Jaan Poskast näitemängu, mille on kirjutanud Loone Ots. Ots on tuntuks saanud ajalooliste näitemängudega, mille tegelasteks Eesti ühiskonna ja kultuuri suurkujud. Uues lavastuses mängib Jaan Poskat Andres Lepik, teisi sada aastat tagasi toimunud sündmuste tegelasi aga Liina Tennosaar, Raivo E. Tamm, Jüri Aarma, Andres Raag, Kaia Skoblov, Egon Nuter ja Janek Sarapson. Lavastab Ain Mäeots Vanemuisest.