Peagi 16-aastaseks saav Oliver Tate on poiss nagu me kõik siis – vapper oma nohiklikkuses ja romantiline oma arglikkuses. See on hetk, kui meie sees elav suur inimene ei taha enam mahtuda lapse kehasse, kui me teadvus kõnnib mööda kuristiku kohal kõikuvat köit, mis viib lapsepõlvest pärisellu. Sellest köiel kõndimisest saadud õppetundide, julguse ja armidega tuleb hakkama saada kogu ülejäänud elu ja imelikul kombel oleme me loodud seda silda üksi ületama – igasugune väline abi teeks asja tavaliselt vaid hullemaks.

Britilikult tundlik ja värelev

Paralleelset iseenda avastamisega kulgeb Oliver Tate’i elus ka keskeakriisiga maadlevate vanemate lugu, milles on lootuste luhtumist ja leppimist eluga just sellisena, nagu ta on. Kuigi kohati tundusid vanemate tüübid kukkuvat liigmagusasse väikekodanlust mõnitavasse voolusängi („Happiness”, „American beauty”), on britid suutnud säilitada mingi erilise tundlikkuse, mis paneb neile ikkagi kaasa elama, kaasa tundma, kaasa naerma. Huumor on selles filmis kohal eelkõige tragikoomika ja äratundmisena iseenda teismeeast. Veider on see, et kuigi 15-aastasena olid meil kõigil Salinger ja Nietzsche kaenlas, kasvasime ometi hiljem nii erinevaks.

Peategelasi kehastavad Craig Roberts ja Yasmin Paige teevad suurepärased rollid, nende pilkudes on süütuse kaotamise äng segi uudishimuga. Poisi nurgeline kohmakus ja aus ägedus kohtuvad arengus veidi ette jõudnud tüdruku kavaluse ja tujudega. Sama kohmakas on enamasti ka dialoog, kuid kohmakus on siin tugevus.

Kogu visuaalne keel on briti filmile iseloomulikult värelev, meenutades teralisi fotoseeriaid mõne indie-bändi plaadiümbristelt või ajakirjadest. Walesi trööstitu tööstuslinnak vaid rõhutab esimese armastuse siirast puhtust.

Tõenäoliselt ei laagerdu see film unenägudesse, kuid ta võib sealt süvakihtidest üles otsida igaühe esimese armastuse. See film on allveelaevaks, mille illuminaatoritest paistavad pildid, millel sa seisad terava sügistuulega puu varjus, et jälgida üht inimest, kes on ühtäkki imelikult oluliseks muutunud…

„Submarine”

Suurbritannia 2010

Režissöör: Richard Ayoade

Linastub Tallinna kinos Sõprus