Teiste hulgas osaleb arutelul Hagi Šein.

15. septembril tähistatakse rahvusvahelist demokraatiapäeva. Sel puhul toimub näitusel „Balti kett 30. Üks ajalugu, kaks miljonit lugu“ arutelu teemal „Vaba sõna levik tsensuuris ja infomüras“. Arutelu keskmes on asjaolu, et laulva revolutsiooni ajal oli tsensuur olemas, kuid ometi info liikus, loosungid kõlasid ja tuhanded Eesti inimesed osalesid kodanikuliikumistes ja üritustel, tundes muret tuleviku pärast. Tänapäeval on meedia vaba ning kõigil on ligipääs igat sorti meediale. Ometi on inimesed justkui mullides: kodanikualgatus on tagasihoidlik ning suuri massimeeleavaldusi Eestis ei toimu.

Aruteluõhtul vestlevad Tallinna Ülikooli televaldkonna lektor, ETV programmi peatoimetaja (1988–1990) Hagi Šein, Õhtulehe peatoimetaja Martin Šmutov, fosforiidikaevandamise vastase liikumise aktivist ja Fridays for Future kooliõpilaste kliimastreikide eestvedaja Kertu Birgit Anton.

Arutelu juhatab okupatsioonide ja vabaduse muuseumi Vabamu näituste ja sündmuste juht Maia-Liisa Anton.

Enne ja pärast arutelu on võimalik tutvuda näitusega „Balti kett 30. Üks ajalugu, kaks miljonit lugu“:
„Balti kett 30. Üks ajalugu, kaks miljonit lugu“ on liigutav elamusnäitus Telliskivi Loomelinnakus 600 kilomeetrisest katkematust inimketist Tallinnast Riiani ja kuni Vilniuseni välja 23. augustil 1989. Tavaliste inimeste lugudel põhinev elamusnäitus viib külastajad heli- ja mälumaastiku kaudu mõtlemapanevale vabadustahtest rääkivale ajaloolisele rännakule.

Näitus on avatud kuni 30.11.2019, iga päev kell 11–20.

Sissepääs aruteluõhtule on näitusepiletiga:
Täispilet 4 €
Sooduspilet 3 €