Esimene võte viib näitlejad ja filmi aastasse 1870, kui Krõõt ja Andres on kutsunud naabritalu talgulised appi rukist võtma. Film valmib täie ajastutruudusega. Põllul tegutsevat Ämmasoo Elgit kehastab äsja 75. sünnipäeva tähistanud Luule Komissarov, keda juhendatakse filmimise eel õigesti rukist lõikama. Ent Komissarov on natuke hädas. Tal kipub rukis ikka juurtega tulema. „Püha jumal, ma ei tea. Peab harjutama!” kurdab ta. Viimaks Võru sepa teritatud sirbid kuuletuvad ja ollakse võtteks valmis.

Kui kõlab filmimeeskonna manitsev käsk – vaikus, läksime ja võte –, jääb järele vaid sirpide vihisev hääl ning näitlejad asuvad palehigist leemendavana läbi rukki lõikama.

Filmi stsenarist ja režissöör Tanel Toom ütleb, et elab ka ise tõde ja õigust omal nahal üdini läbi: „Kui ikkagi püüdled eesmärgi suunas, siis kipud muude asjade osas pimedaks jääma. Aega lähedaste jaoks on vähe. Aga muudmoodi ma ei oskagi. Näen praegu ainult seda, millega tegelen ja see on „Tõe ja õiguse” parimal kujul filmikeelde kirjutamine.”

Kaua otsitud ja hästi treenitud koer Pollo ning Krõõda osatäitja Maiken Schmidt.
Filmi režissöör ja stsenarist Tanel Toom juhendab võttegruppi detailse täpsusega.
Mäekünkal on Vargamäe talukompleks, selle ees põllul Hundipalu Tiitu kehastav Ott Aardam.
„Tõe ja õiguse” filmivõtetel avanev vaade rukkiteost.