teatrikriitik

Paljud minu põlvkonnast on “Kevadet” kaanest kaaneni lugenud? Rohkem on Lutsu raamatutegelased silme ees ikka filmist. Sama juhtub nüüd ilmselt teleseriaaliks vändatava “Tõe ja õigusega”. Ju on peagi rohkem neid, kellele see eesti kirjanduse suurteos on ainuvõimalikult seriaali ja selle näitlejate nägu. Võtab kõhedaks. Sest vaevalt “Tõest ja õigusest” veel teist filmi tehakse. Teatrites on seda teost kord paremini, kord halvemini lavastatud. Teater on kaduv kunst, mõni kord võib minna aia taha. Film jääb.

Teatris on mitmed näitlejad teinud just ”Tõe ja õigusega” oma hiilgerollid. Ainuüksi hilisest teatri-ajast on Pearu silme ees nii, nagu Krjukov teda mängis. Õigeks Ramildaks jääb Klenskaja, Karini mängis välja Raine Loo. Ees on Kreismanni ja Olmaru õiged Tiinad. Või siis teatri-Indrekute rivi: Enn Nõmmik, Tätte, Veinmann, Ruus, Kaljujärv. Erinevad ja võrdselt võimalikud.

Film aga salvestab ainult ühe. Roman Baskinil lavastaja rollis on au paluda tantsule näitlejad, kellenäolisena “Tõe ja õiguse” tegelased filmipildile jäävad. Kolm rahnu on teatavaks tehtud. Andres on Lutsepp, Indrek on Matvere ja Pearu on Kark. Karune värk! Tagasi põllu-kraavide ja ju siis ka Tammsaare algupärase vurlevastasuse poole?

Seriaalikunst kuulub rahvale. Kultuurisaates “Pilk” avas “Tõe ja õiguse” produtsendiks hakanud Even Tudeberg oma sportlikku arusaamise kunstist: “Kui prantslastel on Rodin, siis meil on Kangro.”

Nähtud on korruptsiooniohtu selles, et teleseriaali stsenaristi ametis on ringhäälingunõukogu esimees Paul-Eerik Rummo. Lugugi tal alles paberile panemata. Poeediminevikust on Rummol küll “Kõrboja peremehe” stsenaristina tagatiskiri taskus. Samas poleks aga õiget “Kõrb-oja peremeest” olnud lavastajahaardega peaosatäitja Lembit Petersoni Villuta ning temaga aristokraatselt haakunud Kaie Mihkelsoni Annata!

Laiuse “Kõrboja peremehe” kõr-vale on panna Kromanovi ja Müü-ri “Põrgupõhja uus Vanapagan” ning Mikiveri “Indrek”. Suuremas osas jäi Tammsaare aga Tallinnfilmi päevil puutumata. Võta sa kinni, kas õnneks või õnnetuseks?