Muusikaakadeemia õppetööga seotult valmistan ma seal aastas ette neli projekti. Nüüd valmistasime ette Monteverdi, Mozarti ja Riho Maimetsa muusikast koosnevat kava kirikutes esinemiseks, kui minuga võttis ühendust Vanalinna Rotary klubi ja tegi ettepaneku teha Riia varinguõnnetuse ohvrite heaks heategevuskontsert. Nüüd on selle algatusega kaasa tulnud umbes 500 Eesti Rotary klubi liiget. Kontserdid ise toimuvad tasuta ja neil on Lätis toimunud õnnetuses kannatanute heaks võimalik teha annetusi.

Siit ilmast lahkunutele on tehtud muusikat aegade algusest saadik. Miks just selline kontsert?

Maailmast tulevate uudiste järgi peaks iga päev tegema heategevuskontserte. Eesti muusikainimesi puudutab see kaotus, sest pea kõigil meil on Lätis koostööpartnerid. Oma viimase plaadi tegin koos Läti kooriga. Riias hukkunute arv – 54 inimest – on suur, see on kui üks suur koor või kaks väikest koori. Ma pole selle peale varem mõelnud, kuid ka meil tuleb lavale 54 lauljat, sama palju kui Riias inimesi hukkus. Laulavad muusikaakadeemia koorijuhid, muusikapedagoogid ja mõned instrumentalistid, kellele ma õpetan, kuidas laulda Monteverdit ja Mozartit. Osalevad ka mõned Eesti filharmoonia kammerkoori lauljad ja Tallinna kammerorkester.

Edasi lugedes saab teada, kuidas mälestuskontserdi korraldamiseni jõuti ja kuidas suhestub Kaljuste isiklikult muusikaüritustesse, mis reageerivad ühiskonnas toimuvale.