"Minu uued, pikaaegse kultuuri- ja teatrivaldkonna kogemusega meeskonnaliikmed tegid oma lahkumisotsused vastavalt väljakujunenud olukorrale ning on loomulik, et ühiste eesmärkide ja arusaamade pinnalt liitununa tabas meid kõiki kriisiolukord."

Aprillist Vaba Lava tegevjuhina tegutsema asunud Evestuse ülesandeks sai esimestest päevadest uue meeskonna valimine ja kokkupanemine. Uue tegevjuhi kokku pandud meeskond alustas tööd selle aasta augustist ning jõudis koos tegutseda vähem kui paar kuud.

Lahkumise oluliste põhjustena on Evestus välja toonud eelkõige küsitavused juhtimismudelis, mis viisid väliste sekkumisteni igapäevase töö planeerimisel, juhtimisotsuste vastuvõtmisel, rahaliste kohustuste korraldamise osas ja lisapingete tekitamises meeskonnale.

Vaba Lava etenduskunstide platvorm on Eesti kultuuriruumis Evestuse sõnul vajalik, kuid selle ausa ja läbipaistva toimimise säilitamine on tekkinud olukorras seatud küsimärgi alla.

Evestus on viidanud, et teatriühenduse R.A.A.A.M juht Märt Meos on tegelenud jooksvalt Vaba Lava juhtimise vastutusalaga, sealjuures rahaliste kohustuste kokkuleppimise ja tegevussuundade korraldamisega, kuigi ei omanud vastavat pädevust peale oma lahkumist juhatusest selle aasta mai keskel.

Nõukogu, mille koosseisu kuulub kolm R.A.A.A.M-i asutajaliiget, otsus Meose toomise kohta Vaba Lava juhi kohale pärast Evestuse lahkumisotsust kinnitab Evestuse sõnul vaid sellise mõju ja kontrollifunktsiooni fakti.

Ka aprillis lõpetanud Vaba Lava juhatuse liige ja tegevjuht Kristiina Reidolv on kinnitanud, et lahkus koos toonase sisutiimiga samadel põhjustel.

Meos: Evestus oli ebakompetentne
Vaba Lava uus juht Märt meos ütles kommentaaris EPL-ile, et Vabal Laval ei ole "loomingulist meeskonda". "Teatrivaldkonnas mõistetakse loomingulise meeskonna all reeglina lavastajat, kunstnikke ja truppi - neid ametikohti Vaba Lava koosseisus ei ole. Vaba Lava meeskonnast on loomingulise poolega enim seotud produtsent, Vaba Lava peaprodutsent on tegevjuht," sõnas Meos.

Laupäeval andsid avalduse töölt lahkumiseks meose sõnul kolm inimest: produtsent, tehnikajuht ja müügijuht, kes olid asunud tööle augustis endise juhi Steven Hristo Evestuse kutsel. "Inimlikult on nende kolme inimese lahkumine arusaadav. Üks inimene lahkus juba varem.
Ülejäänud 8 meeskonnaliiget töötavad edasi, kuigi olukord on mõistagi ebameeldiv, sest endise juhataja Evestuse orkestreeritud meediamöll häirib Vaba Lava töörahu".

"Kahju, et endine juhataja pole suutnud kasutada talle antud võimalust lahkuda väärikalt. Tema lahkumise tegelikuks põhjuseks olid valdkondlik ebakompetentsus ja puudulikud juhivõimed. Vaba Lava poliitikaks aga pole endisi töötajaid meedias detailselt kritiseerida. Loodame, et siinkohal see torm veeklaasis lõpeb," lisas Meos.

Meos ütles, et kohtub avalduse esitanud inimestega ja kui neist kellegi otsus on lõplik, siis vabanenud töökohad komplekteeritakse lähiajal uute inimestega, arutame juba võimalikke kandidaate.

"Ühtlasi kasutan võimalust ja soovitan külastada Vaba Lava etendusi "Elagu elu mis põletab rinda", "Minu eesti vanaema" ja "Lõhe". Kohtumiseni teatris!"