Okupatsioonide ja vabaduse muuseumi Vabamu tegevdirektori Merilin Piipuu sõnul on muuseum hoidnud viimastel aastatel kätt ühiskonna pulsil ning pakkunud erinevaid näituseid ja programme teemadel, mis aitavad meil liikuda veelgi õiglasema ja avatuma Eesti poole. “Kultuur toetab lõimumist. Koos tegutsemine võimaldab erineva päritoluga inimestel leida vajalikke kontakte ja luua uusi suhteid. See omakorda suurendab tahtmist ühiskonnas aktiivselt kaasa rääkida, ” rääkis Piipuu.

Näitus "Kümme kümnendit Eesti ajaloos" räägib olulistest sündmustest, mis on 100 aasta jooksul Eestis aset leidnud. Näituse kokku pannud noored uurisid, millised teemad Eesti ajaloos nende eakaaslasi ja neid endid kõige enam kõnetavad. Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud rändnäitus on sel aastal okupatsioonide ja vabaduse muuseumis Vabamu toimunud lõimumisprojekti tulemus. Projekt kestis kokku neli koolipäeva ning selle käigus arutlesid noored lisaks ajaloolistele teemadele ka autoriõiguse, näituse kureerimise ja infootsingu üle. Koos loodi näitusetekstid ning valiti välja sobivad illustratsioonid.

Tallinna juudi kooli ning Tallinna kesklinna vene gümnaasiumi õpetaja Dmitri Rõbakov pidas kooliõpilastele loodud lõimumisprojekti juures oluliseks just õppe efektiivsust, sest see on palju suurem kui viia õppeprogramm läbi väljaspool klassiruumi. “Muuseumi keskkond on selleks justkui loodud: õpilased avastasid Eesti ajaloost midagi uut ja püüdsid selle kohta rohkem teada saada. Projekt tutvustas õpilasele erinevaid eestikeelseid allikaid, aitas luua vajalikke mõtteseoseid Eesti ajaloo objektide ja inimestega ning pakkus õpetajale metoodilist eeskuju,” rääkis Rõbakov.

Integratsiooni Sihtasutuse keelelise ja kultuurilise kümbluse valdkonnajuhi Jana Tondi hinnangul on projektis osalenud noored tutvunud süvitsi Eesti kultuuriruumiga: tundma õppinud maad, ajalugu, kultuuri ja keelt, saanud juurde teadmisi ja leidnud sõpru. Kahtlemata on noorte omavaheline suhtlus ja diskussioon keeruliste teemade üle ühiskonnas arendanud vene keelt emakeelena kõnelevate noorte eesti keele oskust ja teisalt võimaldanud eesti noortel õppida vene keelt.

Projektis osalesid ja näituse koostasid Tallinna juudi kooli, Tallinna saksa gümnaasiumi, Tallinna kesklinna vene gümnaasiumi, Tallinna humanitaargümnaasiumi, Tallinna Kuristiku gümnaasiumi, Tallinna Mustamäe humanitaargümnaasiumi, Keila kooli, Tallinna Pelgulinna gümnaasiumi ning Lasnamäe gümnaasiumi õpilased. Pärast näituse eksponeerimist Vabamus rändab see edasi erinevatesse Eesti koolidesse. Projekti toetasid Integratsiooni Sihtasutus ja Kultuuriministeerium.

Näituse avamine toimub täna algusega kell 15 okupatsioonide ja vabaduse muuseumis Vabamu. Näituse avab eesti-vene hiphopbänd Catapulta.

Sissepääs näituse avamissündmusele on tasuta.